Prijavite se da dobijate newsleter na vaš E-mail, kliknite ovde.

Tvoj Život Posle 50: iskoristi svaki trenutak

Rodiš se, završiš školu, oženiš se, dođu deca, … I već ti ostalo manje od pola.

Dva tri puta kiseliš kupus, tri odlaska u Grčku i evo smo pred penzijom.

A kako ti provodiš svoje vreme?

Dobro je ako radiš nešto što te jača ili se pamti kao “u moje vreme”. A šta ako nije tako?

Pa hajde da u novoj godini živimo malo drugačije.

Hajde da razumemo da život prolazi ubrzano i da je mnogima od nas ostalo manje od pola.

Šta ako po inerciji radiš stvari koje te niti jačaju niti zabavljaju jer veruješ da nemaš izbora?

Šta ako pored bezbroj opcija, ti zapravo biraš opcije koje si birao do sada jer si tako navikao.

Znate li da pas može da izgladni do smrti pored činije sa hranom. Ako ga svaki put kad krene da jede udarite presavijenom novinom… i tako 50 puta vi kreirate kod njega refleks da ne prilazi hrani i on izgladni do smrti.

Šta ako su se naše životne okolnosti promenile, ili smo ojačali pa ne moramo da odaberemo da radimo stvari koje smo radili?

Uvek pred sobom imaš neograničen skup mogućnosti a ograničeno vreme, energiju, sredstva…

Kako rasporediti ograničenu količinu resursa prema neograničenoj količini poteza koje možeš da odigraš?

Tako što ćeš uvek da igraš potez koji donosi najviše. Odigraćeš ono što ima proporcionalno najveći uticaj na tvoj život.

Dakle strategija, postavljanje prioriteta, upravljanje vremenom su termini koji nas uče kako da iz ograničenih vremenskih i drugih resursa izvučemo maksimum.

Takođe da kod sebe kreiraš osećaj urgentosti. Da vučeš što pre pravi potez. Jer ako dovoljno dugo odlažeš, partija se završi, a ti nisi odigrao nikakav potez.

Stephen R. Covey, autor knjige „Sedam navika visoko efikasnih ljudi“, govori o konceptu „big rocks“, ili velikih stena. Zamisli vazu u koju treba da staviš velike stene, sitne kamenčiće, pesak i vodu. Ako prvo staviš sitne kamenčiće, pesak i vodu, neće biti mesta za velike stene. Ali, ako prvo staviš velike stene, sve ostalo će da se uklopi oko njih.

Velike stene su tvoji glavni prioriteti, a sve ostalo je sekundarno. Postavi prioritete i drži ih se!

Evo nekoliko koraka kako da započneš

Definiši svoje prioritete: Šta je najvažnije za tebe?

Planiraj unapred: Svake večeri zapiši tri najvažnije stvari koje treba da uradiš sutra.

Nauči da kažeš ‘ne’: Ne moraš prihvatiti svaku obavezu ili zahtev koji ti se postavi. Što više govoriš ne pogrešnim stvarima imaš više prostora za da.

Isključi ometajuće faktore: Isključi obaveštenja na telefonu, pronađi mirno mesto za rad ili postavi određene vremenske blokove za određene zadatke.

Daj sebi pauze: Kratke pauze mogu pomoći da se osvežiš i povratiš koncentraciju.

Šta dobijaš time? Pa, kada pravilno upravljaš svojim vremenom, osećaš se manje preopterećeno, imaš više vremena za sebe i svoje voljene, i generalno si srećniji. Plus, osećaj postignuća kada završiš sve svoje zadatke je neprocenjiv.

Kako reče jedan starorimski filozof (ili beše, neko drugi): „Život, kada se pravilno koristi, traje dugo.“

Uzmi svoje vreme u svoje ruke i iskoristi ga najbolje što možeš!

50-e godine života su projekat „URADI SAM“

Znate li po čemu se život posle pedesete razlikuje od svih prethodnih faza života?

Po tome što smo nespremni. Niko nas ne uči i sprema za život posle 50.

Kad se rodimo, za nas se potpuno brinu roditelji, uče da hodamo, da pričamo, kako da se ponašamo, spremaju za detinjstvo.

U detinjstvu nas spremaju za tinejdžersko doba i drugačiji možda i odgovorniji život.

Iz faze tinejdžerskog doba uklizavamo u svet odraslih, i okolina je puna ideja kako bi mi trebalo da živimo, što nesebično dele sa nama kroz društvene norme i savete.

Zatim se mi razmnožimo, pa smo mi ti koji idemo na posao i učimo decu kako da hodaju, kako da pričaju… spremamo ih za školu.

Onda smo mi ti koji ih spremamo za srednju školu, za faks, za brak, objašnjavamo kako se čuvaju deca, pomažemo…

U prvoj polovini ove priče smo objekat radnje, nama upravljaju. Posle postajemo funkcija oca, majke, vaspitača, kolege, finansijera…

Do 50-e godine imamo manje više mapu po kojoj se krećemo i ponašamo. Onda deca odrastu i počinju da se brinu sama o sebi.

Tada se u dobroj meri gasi naša funkcija funkcije.

Tu granicu od 50 prelazimo sami, bez ideje šta dalje. Neraspoređeni.

U našem društvu ne postoji jasna priča kakva su očekivanja od nas, kako da se ponašamo, da l smo funkcija ili smo objekat kad pređemo 50.

A sa 50 imate vremena za sebe, zdravlje, u snazi ste, relativno oslobođeni društvenih obaveza, puni iskustva… Pred vama je “ciljna ravan” od dobrih 40 godina.

Da bi tih preosatalih 20-30 posle 50-e bile više 35 – 45 godina i da bi bile kako treba potrebno je da budemo zdravi, da se dobro osećamo u svojoj koži i fizički i emotivno, da preuzmemo na sebe odgovornost da preostalo vreme ispunimo sadržajem kakvim želimo bez griže savesti i reakcije na eventualne osude okoline.

Imate dovoljno vremena za nova iskustva, nova znanja, nove hobije, nove ljude.

Ja bih ponudio alat koji može da vam pomogne da se uselite u te pedesete godine i da vam bude dobro. Ovo je jedan primer kako da jedno po jedno sklopimo život posle 50. Krećemo iz nedelje u nedelju da ubacujemo laganu naviku.

Nedelja 1.

Hajde u prvoj nedelji da sredimo stvari koje su lake. Da idemo u krevet u 11 i da ustajemo u zoru. Manite se ekrana telefona i kompjutera barem 2 sata pre spavanja. Manite se hrane barem sat ipo pre spavanja. Soba neka bude oko 22 c, tiha, krevet udoban.

Uz to, uvedite naviku da pijete 4 litra vode dnevno. Prva stvar ujutru je 0.3l mlake vode, da se rehidrirate

Eto to je prva nedelja, nije teško

Nedelja 2.

Naš najveći organ na telu su noge. One služe da nas “prevezu” do tačke B. Da krenemo da svakog dana hodamo barem pola sata. Ako je teško zbog težine, bolova u kolenima nađite meru koliko možete da hodate a da možete da se oporavite do sutra. I tako svakog dana do kraja života.

Počnite decu da tretirate kao odrasle, ne vaspitavajte, družite se sa njima. Počnite da razmišljate koliko se često viđate sa njima i razmislite o standardnom terminu za porodično okupljanje.

Takođe gledajte da barem 2 puta nedeljno imate svoje vreme sa partnerom bez telefona, televizora, bioskopa… Da radite nešto zajedno.

Provedtie barem 20 minuta na suncu svakog dana. Dobro je za imunitet, kosti i raspoloženje.

Nedelja 3.

Sa godinama posle 35 gubimo po 1% mišićne mase godišnje. Dva su faktora: fizička neaktivnost i manjak proteina u ishrani. Jako je bitno da sprečimo pad mišićne mase sa godinama. Hajde da uvedemo red u ishranu da imamo dovoljno proteina. Merka je 2 grama na kilogram vaće idealne težine (bez sala). Metodom palca 25% gramaže mesa je sadržaj proteina.

Još jedna stvar koja može da bude teška. Smanjujte alkohol. 4 pića nedeljno. Ako ste kao ja, onda jednom nedeljno 4 piva. Mislim stari ja, sad sam kao prestao.

Kad smo već kod higijene, izbacite procesiranu hranu. Sve šećere, slatkiše, sokove, testa… Da, meso i salata. Procesirana hrana je droga na kojoj zarađuje prehrambena industrija, a mi postajemo nezdravi “narkomani” koji pune budžet ljudima koji nas truju. Ishrana se svodi na meso, jaja, sireve i salatu. Voće retko i samo bobičasto. Voće je prirodni slatkiš a nama ta energija ne treba.

Nedelja 4.

Ubacite čitanje. 20-30 minuta svakog dana. Nije bitno čega, samo čitajte. Održavate mozak aktivnim, upoznajete pametne ljude kroz njihove tekstove, posećujete predele koji nam biloški i geografski nisu dodeljeni.

Posvetite se mentalnoj higijeni. Prvi korak da vam bude bolje je da izbacite loše. Često u okruženju imamo ljude koje smo ili prerasli, ili koji loše stare, pa su puni negativnosti, ljutnje ili su opterećujući. Polako ih gurajte od sebe. Zadržimo samo ljude i situacije koje nas raduju ili jačaju.

Na društvenim mrežama odpratite sve gde je nasilje, pucnjava, nesreće… odpratite medije, političare, portale… Čak odbacite i gledanje sporta. Bavite se sobom, svojom poridcom, biznisom i svojim životom i zdravljem. Sve je to magla i buka koja nas sprečava da se bavimo svojim životom. Izbacite vesti, politiku i vrhunski sport iz života i gledajte kako se lagano fokusirate na sebe i svoj napredak.

Nedelja 5.

Organ dugovečnosti je mišić. Što smo jači imamo bolje šanse da budemo zdravi i da dugo budemo zdravi, to jest dugo živimo. Ishrana sa dovoljno proteina i trening snage 5 x smanjuju šansu iznenadne smrti po bilo kom osnovu i bukvalno anulira loše navike u ishrani i pušenje. Jači ljudi žive duže. Dok vežbamo, naši mišiči luče supstance koje utiču dobro na naše raspoloženje, smanjuju nivo stresa i depresije, daje nam više energije. 3 treninga snage nedeljno mahom od višezglobnih vežbi.

Ubacujemo: Vitamin D – svi smo u manjku, magnezijum – srčani ritam, opuštanje krvnih sudova, obaranje pritiska, cink – elastičnost krvnih sudova, antioksidant, smanjivanje upala, omega 3 masne kiseline – zdravlje srca, regulisanje lipidnog statusa… kreatin – održanje mišićne mase i mentalna oštrina. Nije teško a daje nam veće šanse da budemo zdravi.

Nađite nekog da vas vodi kroz trening i ishranu. Nekog kom nije prvi put i ko razume da se potrebe rekreativaca razlikuju od potreba sportista. Sa 20% odricanja do 80% rezultata. Lakše je nego 100% odricanja do 100% rezultata. Previše je to odricanja.

Nedelja 6.

Lekarski pregled. Idemo na detaljan sistematski sa labortorijom. Velika je verovatnoća da nešto nije uredu. Ali, mi smo na dobrom putu, pa nam je to samo podstrek da nastavimo sa ishranom, treningom i naivkama.

Ne idemo kod lekara baš prve nedelje, da se ne ubedarimo. Neke ljude loši razultati prepadnu, a neke motivišu.

Nađi na Youtube, Facebooku, Instagramu… ljude koji te jačaju i teraju da ostaneš u svojim navikama. Analiziraj, uči, pamti sve što te jača.

Počni da smanjuješ temperaturu vode kojom se tuširaš. Cilj je da za neko kraće vreme bude skroz hladna. Tuširanje hladnom vodom ujutru je velika pobeda nad komformizmom koji nas omekšava a i diže više dopamin (hormon sreće) – više nego opojne droge. Tušuiranje hladnom vodom je potvrda da smo rešeni da budemo zdravi i vodimo sadržajan život.

Nastaviće se…

Jedan odgovor

  1. Savršeno ! Shvaćeno na pravi način zahvaljujući tebi prometnih mnoge loše navike.,..hvala …55 na Pragu i reših da mislim malo na sebe…ti mi šalješ pozitivu i entuzijazam …toliko istine u primerima iz života…svako dobro🍀

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Zašto baš Milan Strongman

Na internetu se sve lako proveri. Da je bilo ko imao zamerku na moj rad svi bi znali. Međutim, ponosan sam da napišem da nemam nezadovoljnih klijenata. Kada sam počinjao kao online personalni trener pre 7 godina (da, bio sam prvi na našim prostorima) nisam ni slutio da će bukvalno svi klijenti biti potpuno zadovoljni. Preko 600 ljudi koji su sarađivali sa mnom su ocenili i rad i aplikaciju čistom peticom na Google store. Preko 50 000 ljudi je instaliralo Strongman Aplikaciju da vidi o čemu se radi i odradilo neki probni trening.

Smršaj 10 kg, kladi se na sebe

  1. Instaliraš Strongman Online Method App
  2. Javiš mi se na chat
  3. Krenemo sa treninzima i ishranom
  4. Posle 30 dana napravimo razgovor/post kako ti ide
  5. Posle 60 dana opet video call kako ti ide
  6. Posle 90 dana u video pozivu utvrdimo koliko si smršao/la
  7. Smršaš 10 kg – dobiješ novac nazad (100% garancija)

** Ako nisi zadovoljan saradnjom – vraćam novac
*** Uslove za povraćaj novca pročitaj ovde…

Jedino što rizikuješ je da izgubiš salo

Milan strongman plan ishrane aplikacija iskustva
Milan strongman iskustva kontakt, broj telefona, strongman online

Čatuj sa mnom

Ako je nešto nerazumljivo oko instalacije aplikacije ili imaš neko pitanje javi mi se na ovom čatu (uključeni Viber, Whatsapp i Messenger). Relativno brzo odgovaram