Prijavite se da dobijate newsleter na vaš E-mail, kliknite ovde.

40+ KOMPLETAN PLAN treninga i ishrane za mršavljenje

Danas ću podeliti sa vama sistem koji primenjujem u radu sa svojim klijentima sa idejom da sa što manje odricanja i promena navika postignete što više.

Ako primenite ovo što ću da vam izložim, sa samo 20% odricanja moći ćete da dođete do 80-90% rezultata.

Zapravo, prve rezultate ćete vi primetiti već posle nedelju-dve. Bićete manje naduti i tromi.

Posle 2 meseca vaša okolina će primetiti promene, a posle 3 meseca će vas svi pitati kako ste uspeli da smršate 15 kg i zašto tako dobro izgledate.

Daću vam plan kako da se hranite, vežbate i podesite svoje navike da do leta smršate i dovedete sebe u najbolju formu.

Poštedeću vas nerviranja i razočarenja oko neuspešnih pokušaja.

Ko bira metodu a ne zna principe – nagađa.

Sada nema nagađanja, nećete morati da isprobavate različita sranja sa neta – daću vam sistem koji 100% radi.

ZAŠTO JE GOJAZNOST NEZDRAVA KAD SU TO ZALIHE ZA NE DAJ BOŽE?

Logično je pitanje ako je salo rezerva, zašto nije dobro imati više rezervi?

Višak kalorija iz ishrane se deponuje u masnim ćelijama. One imaju sposobnost uvećanja i do 10 puta kada unosimo više nego što se troši, a kada se prepune i masne ćelije dosegnu svoj kapacitet, višak masnoće se skladišti oko unutrašnjih organa, posebno u trbušnoj duplji.

Ova vrsta masti, poznata kao viscelarna masnoća je posebno opasna, jer proizvodi upalne supstance koje povećavaju rizik od bolesti poput srčanih oboljenja, dijabetesa tipa 2, hipertenzije, raka, povišenih triglicerida i holesterola.

Gojenje dakle nije samo estetski problem već i ozbiljan zdravstveni rizik.

Da bi smanjili rizik, muškarci treba da imaju obim stomaka ispod 100 a žene ispod 80 cm.

I ja ću vam dati šta tačno treba da radite da se rešite viška masnih naslaga i smanjite obim stomaka, ali i razumevanje šta zašto radimo.

ZAŠTO SE GOJIMO?

Ako gledamo statistike gojaznosti pedesetih godina prošlog veka, vidi se oštar skok u broju gojaznih, i i taj skok se podudara sa promenom načina ishrane.

U periodu posle Drugog svetskog rata pojavile su se nove metode konzervisanja i prerade, što je omogućilo da se proizvodi dugotrajnija i pristupačnija hrana.

Prešli smo sa celovite neobrađene hrane (meso, riba, jaja, povrće, voće) na kutije, konzerve i kese pune nečega, proizvedenog u fabrikama.

Mi ni danas nemamo pojma kako obrađuju to nešto, pre nego ga nazovu hranom.

Da bi hranu načinili jeftinom, dugotrajnom i zgodnom za pakovanje, proizvođači procesirane hrane su počeli da dodaju masti, šećere i soli, čime su joj podigli kalorijsku a smanjili nutritivnu vrednost.

Inače, mi sitost postižemo unosom dovoljno proteina, vlakana i volumena hrane, a procesirana hrana je osiromašena proteinima i vlakanima, a dopingovana je energijom.

Jedući kalorijski obogaćenu hranu, osiromašenu proteinima, unosimo mnogo više kalorija dok ne ne unesemo dovoljno proteina.

Kao što na većim nadmorskim visinama dišemo brže jer ima manje kisonika u vazduhu isto je i sa procesiranom hranom koja je osiromašena proteinima, jer je pojačana kalorijama.

Brojne studije su pokazale da ovako napravljena industrijska hrana sa ubačenim šećerima, mastima i solima, izaziva prejedanje, jer stimuliše centre za nagradu u mozgu.

Jedemo više I VIŠE, a nikako da unesemo dovoljno proteina za sitost.

Za nas je optimalno da je procenat kalorija iz proteina 25-30%, a jedemo ovaj moderan način sa procesiranom hranom gde procenat proteina retko prelazi 12%.

Najčešće ne unesemo dovoljno proteina a unesemo previše kalorija.

Bez dovoljno proteina a sa manjkom kretanja, mi polako atrofiramo dok bivamo sve deblji.

Imamo manje mišića i višak sala.

GOJAZNOST JE NAJČEŠĆE MANJAK MIŠIĆA

Kao posledica sedećeg načina života, nekretanja i manjka fizičkih aktivnosti i procesirane hran,e mi smo većih dimenzija ali fizički slabiji.

Vi niste debeli, nego imate manjak mišića.

Imate manjak mišića a višak sala.

Zato je jako bitno kod mršavljenja da vodimo računa da topimo salo a ne mišić.

Ako smršaš 10 kg, nije sve jedno da li je 8 kg salo a 2 kg mišić ili 5 kg salo a 5 kg mišić.

Gubitkom mišićne mase naš organizam je manje sposoban, troši manje energije, teže ostajemo zdravi i teže mršavimo.

Zato gladovanje i trčanje nisu dobar koncept za mršavljenje, jer se telo optimizuje na stres trčanja, smanjujući mišićnu masu koja ne učestvuje u trčanju – usporavajući metabolizam.

Slično je i sa mršavljenjem, uz sada jako fensi lek za mršavljenje – Ozempic. Jako je indikativno što proizvođači Ozempika ne nude nigde informaciju koliko procenta gubitka težine je od gubitka mišićne mase a, verujte mi, jako je nepovoljan odnos.

Šuškavci i utopljavanje nisu deo rešenja, jer tako samo izbacimo vodu koju vrlo brzo nadoknadimo. Sportisti koji na dan merenja pred takmičenje moraju da izbace puno vode, odmah nakon merenja mogu da nadoknade i preko 10 kg, jer nisu topili salo već izmokrili tečnost.

Manjak mišića je kombinacija dva razloga: manjak fizičke aktivacije i manjak proteina u ishrani.

Ako bi samo u dnevnom unosu kalorija podigli procenat kalorija iz proteina sa 12% na 25%, odnosno sa 1 na 2 grama proteina na kilogram idealne težine, i počeli da radimo trening snage i da šetamo, sigurno bi počeli da topimo salo čak i da ne brojimo kalorije i svesno ne smanjujemo porcije.

Apetit bi se sam regulisaao, ne bi se prejedali, jer bi se vratili na način ishrane i navike koje si imali naši preci.

Jeli bi celovitu hranu i bavili se teškim fizičkim radom.

Ima još jedna lepa stvar vezana za vežbanje. Dok se kontrakuju, dok vežbamo, mišići oslobađaju miopeptide koji pobošljavaju regulaciju nivoa šećera u krvi, i pomažu oslobađanju triglicerida iz masnog tkiva da se u procesu lipolize koristi kao gorivo.

Miopeptidi koje luče mišići dok vežbamo, ne samo da pomaže u smanjenju masnih naslaga, već i u prevenciji njihovog daljeg nakupljanja, blokirajući enzime zadužene za stvaranje novih masnih ćelija.

Zato, povećanje mišićne mase ne samo da doprinosi boljem fizičkom izgledu, već i pomaže u kontroli telesne težine i održavanju zdravlja.

Kod nas kad je neko bolestan, kada ga pitamo kako si, on kaže šta?

„Slab sam.“

A kad je neko jak, šta je sa njim?

Pa zdrav je.

Kad opisujemo vitalnog starca kažemo obično da je prav, jak i da se dobro kreće.

PLAN ISHRANE ZA MRŠAVLJENJE I ZDRAV ŽIVOT

Dnevni plan ishrane za prosečnu ženu u Srbiji sa ciljem unosa 1,8 grama proteina na kilogram bezmasne mase, ali bez pahulja, može izgledati ovako:

Doručak:
1. Varijanta: Omlet od belanaca sa spanaćem, šunkom i rendanim sirom, serviran uz šolju kafe ili čaja.
2. Varijanta: Grčki jogurt sa seckanim bademima i malinama.

Ručak:
1. Varijanta: Piletina na žaru sa pečenim povrćem (paprika, tikvice, patlidžan) i salatom od paradajza i krastavaca.
2. Varijanta: Tofu sir sa povrćem (brokoli, šargarepa, pečurke) i kuvanom kinojom.

Užina:
1. Varijanta: Humus sa šargarepom i celerom.
2. Varijanta: Kriške pečene piletine sa štapićima celera i humusom.

Večera:
1. Varijanta: Riba pečena u foliji sa prilogom od pečenog povrća (tikvice, paprika, patlidžan) i salatom od rukole i sir.
2. Varijanta: Pečena pileća prsa sa prilogom od kuvanog brokolija i salatom od paradajza i krastavaca.

Napomena: U svim obrocima možete dodatno obogatiti unos proteina uzimanjem proteina u prahu, ako je to potrebno, kako biste dostigli ciljni unos.

Takođe, ne zaboravite da pijete 4 litra vode tokom dana, i prilagodite veličine obroka prema svojim individualnim potrebama i ciljevima.

Muškarci neka dodaju 30% proteina po obroku.

Ovaj plan ishrane je samo okvirni primer, a ako vas interesuje detaljnije – javite mi se.

Jako je bitno da imamo u vidu količinu proteina po kilogramu bezmasne mase kao i unos suplemenata koji će optimizovati izgradnju mišića.

1. Proteini: Da bi se podržao mišićni rast i oporavak, preporučuje se unos oko 1,8 grama proteina po kilogramu telesne težine dnevno. Proteini su gradivni blokovi mišića i omogućavaju sintezu novih mišićnih vlakana.

2. Omega-3 masne kiseline imaju antiinflamatorna svojstva i mogu poboljšati mišićnu funkciju. Unos hrane bogate omega-3 masnim kiselinama, kao što su losos, tuna, laneno seme i orašasti plodovi, može pomoći u održavanju zdravlja mišića. 2-5g DNEVNO

3. Vitamin D igra važnu ulogu u apsorpciji kalcijuma i održavanju zdravlja kostiju, ali takođe može imati i pozitivan uticaj na mišićni rast. 8000 UI DNEVNO

4. Kreatin: Kreatin je suplement koji se često koristi u vezi sa povećanjem snage i mišićne mase. On može poboljšati energetsku efikasnost mišića tokom intenzivnih vežbi i podstaći rast mišića.

PLAN TRENINGA ZA ODRŽAVANJE ZDRAVE MIŠIĆNE MASE – TRENING DA JE TRENING SNAGE

Da bismo se razumeli koja vrsta treninga je najbolja za izgradnju tela, odnosno mišićne mase, moramo da krenemo sa definicijom.

Trening snage je fizička aktivnost tokom koje se mišići skraćuju (kontrakuju) suprostavljajući se spoljnoj sili.

Spoljna sila može da bude, teg, rezistentna guma, poluga, sajla, hidraulični sistemi …

Cilj treninga je izgradnja snage, mišićne mase, jačanje tonusa ili izdržljivosti.

Kod vežbanja postoje dve različite ideje.

Jedna je da se izoluje pokret jednog zgloba da radi samo jedan mišić i to su izolacione vežbe.

Druga je ideja višezglobnih vežbi sa slobodnim težinama gde se u isto vreme vrši pokret u više zglobova i koristi više grupa mišića.

Zapamtimo – izolacione vežbe su nadogradnja na višezglobne vežbe.

Što je rekvizit kojim vežbamo manje fensi i ima manje poluga, naslona i podupirača a bliži slobodnoj težini, uključeno je više mišića u sam pokret ali i stabilizaciju tela prilikom izvođenja vežbe, te je efikanost vežbanja veća.

Nauka je pokazala da rekreativci imaju veći napredak ako rade vežbe koje aktiviraju više mišićnih grupa u isto vreme.

Vežbanjem sa opterećenjem mi stresiramo mišić i on se prilagođava tako što povećava gustinu, odnosno tonus i/ili tako što povećava svoju veličinu, a to nazivamo mišićnom hipertrofijom.

Razna skakanja, fudbali, kangoo jumps, pa i krosfit… jesu trening, ali ne i najefikasniji alat za dodavanje mišične mase.

Što se tiče treninga, ja sam pristalica 3 treninga snage nedeljno, za rekreativce, jer se mišić ne pravi na samom treningu, već posle – uz oporavak i pravilnu ishranu i suplementaciju.

Naime, posle samog treninga, mišić je u lošijem stanju nego na početku treniga. Potrebno je vreme da se uz dovoljno nutrijenata povrati na početni kvalitet pa posle i malo ojača. Ako uđemo u trening pre završetka tog procesa, superkompenzacije samo dalje oštećujemo mišić.

Ljude zbunjuju neki drugi treninzi, pa misle da će češćim vežbanjem postići bolje rezultate. Neće.

Ako nikad niste vežbali krenite sasvim polako i negde na 20-30% onoga što možete.

Kao što prvog dana na letovanju ne možete da pocrnite, već samo da izgorite tako je i sa treningom.

Krećemo prvih par treninga sasvim lagano pa pojačavamo i težimo ka tome da svaka serija koju radimo bude teška, da nam ne ostane rezerve za više od jednog-dva ponavljaja.

7 vežbi sa tegovima (višezglobne/compound vežbe)

1. Čučanj
2. Mrtvo dizanje
3. Iskorak
4. Bench press
5. Kosi benč
5. Veslanje
6. Potisak iznad glave
7. Vertikalni roving

Uz ove treba dodati i vežbe za ruke, ramena, …

3 – 4 treninga snage nedeljno, 3 do 6 vežbi, 2 do 6 serija, 6 do 15 ponavljaja.

Precizno sam napisao, pročitajte ponovo.

Vodite dnevnik treninga i uvek se trudite da budete bolji nego na prethodnom – da podignete više kila, više ponavljaja ili veći broj serija.

Otprilike 20% svih serija radimo do otkaza – da ne možemo ni jedan pravilan pokušaj više. Ostalih 80% držimo u zoni “teško” ali da imamo još ponavljaj-dva u rezervi.

Laka serija – bačeno vreme, ne računa se kao trening.

Ovo dole je neki primer sa 6-7 vežbi po treningu sa po 4 seta.

Vi odaberite 3-5 vežbi i slobodno radite 1-2 serije pa pojačavajte vremenom.

Ponedeljak (Donji deo tela):
1. Čučanj: 4 seta po 8-12 ponavljanja
2. Rumunsko mrtvo dizanje: 4 seta po 8-12 ponavljanja
3. Veslanje sa opterećenjem: 4 seta po 8-12 ponavljanja
4. Biceps pregib sa bučicama: 3 seta po 8-12 ponavljanja
5. Triceps ekstenzija sa kablovima: 3 seta po 8-12 ponavljanja
6. Vežba za trbuh po izboru: 3 seta po 20 ponavljanja

Sreda (Gornji deo tela):
1. Benč pres: 4 seta po 8-12 ponavljanja
2. Kosi benč pres: 4 seta po 8-12 ponavljanja
3. Stojeći potisak sa bučicama: 4 seta po 8-12 ponavljanja
4. Čučanj ili iskorak: 3 seta po 8-12 ponavljanja (za rad na nogama)
5. Biceps pregib sa šipkom: 3 seta po 8-12 ponavljanja
6. Triceps potisak sa trakom: 3 seta po 8-12 ponavljanja
7. Vežba za trbuh po izboru: 3 seta po 20 ponavljanja

Petak (Leđa):
1. Mrtvo dizanje: 4 seta po 8-12 ponavljanja
2. Lat mašina: 4 seta po 8-12 ponavljanja
3. Zgibovi: 4 seta po 8-12 ponavljanja
4. Biceps pregib sa EZ šipkom: 3 seta po 8-12 ponavljanja
5. Triceps ekstenzija sa trakom: 3 seta po 8-12 ponavljanja
6. Vežba za trbuh po izboru: 3 seta po 20 ponavljanja

Ovaj plan treninga je samo okvirni primer za nekog ko nije skroz početnik, i a može se prilagoditi tvojim individualnim potrebama i ciljevima.

Ako ti je sve ovo prekomplikovano javi mi se da ti pomognem.

Da biste imali najveće šanse za maksimalno zdravlje, moramo da svesno sredimo svoj život u ove tri stvari: ŽIVOTNI STIL I NAVIKE, ISHRANA i TRENING

PODESITE SVOJE NAVIKE DA RADE ZA VAS A NE PROTIV

Umesto da ignorišemo prolaznost vremena, skoncetrišite se na to koliko vam je života ostalo u najboljem slučaju, i kako želite da provedete poslednjih deset godina – vezani za krevet ili da možete da vozite bajs?

Da vas hrane ili da sami idete na pijac?

Da vas sve boli, ili da idete u lagane šetnje duž reke svkodnevno sa rukama na leđima i osmehom?

Sve to zavisi od naših navika danas.

Danas počinju pripreme za najvitalnijeg osamdesetogodišnjaka.

Pa da krenemo, da ne bude nisam znao kako…

Prva stvar je da sredimo spavanje da ležemo pre 11 i ustajemo pre 7.

Da se držimo našeg evolutivnog “radnog vremena” kada se u krevet išlo kada nebo počinje da se crveni sa zalaskom sunca, a ustajalo kad počinje da sviće.

Malo se krećemo, malo smo aktivni.

Uvedite sebi obavezu da makar pola sata dnevno hodate, svakog dana. Koristite stepenice umesto lifta, noge umesto automobila.

Provodite barem pola sata na dnevnoj svetlosti, poželjno odmah po ustajanju.

Izbacite alkohol skroz (proguglajte face ljudi before i after kad prestanu da piju).

Bilo koja količina alkohola je i dalje štetna.

Izbacite šećer skroz.

Nula.

Kroz evoluciju naš organizam nije naučio šta da radi sa toliko gusto napakovanom energijom, osim da pravi salo, koje bude često pod upalom.

Skroz izbacite procesiranu hranu koja je dizajnirana da bude preukusna, ali u tom procesu je osiromašena proteinima, a mi sitost postižemo unošenjem dovoljno proteina, pa, da bi to postigli ,unesemo previše energije u vidu masti i hidrata.

Godišnji pregledi omogućavaju ranu detekciju zdravstvenih problema, pre nego što postanu ozbiljni. Bolje je da čuvamo zdravlje nego da lečimo bolest.

Redovno merenje krvnog pritiska za ljude preko 40 godina je važno, jer pomaže u otkrivanju hipertenzije, koja često nema simptome, ali može dovesti do ozbiljnih problema – poput srčanog udara ili moždanog udara. Preporučuje se merenje najmanje jednom mesečno ili češće. Nabavite sebi kućni merač. Bitno je.

Radite laboratorije. Treba da znate uvek kakva vam je krvna slika, i kao savestan biznismen koji prati svoju eksel tabelu i poboljšava, tako i svi mi treba da se bavimo svojojm krvnom slikom i da eventualna odstupanja dovedemo u red, konsultujući se sa stručnjacima i poštujući šta nam kažu. Ignorisanje razdešene krvne slike je put u problem.

Redovna kontrola šećera u krvi, posebno ako imamo faktore rizika za dijabetes, ako smo gojazni, hranimo se nezdravo ili imamo nekog u porodici sa dijabetesom. Preporučujem jednom mesečno merenje nivoa šećera u krvi na prazan stomak. Ako je preko 5.6 pravac kod lekara.

Kontrola šećera u krvi pomaže u ranom otkrivanju dijabetesa, što omogućava pravovremeno lečenje i sprečavanje komplikacija, poput srčanih bolesti, oštećenja nerva i problema s bubrezima.

Pratite lipidni status. Ljudi preko 40 godina trebalo bi redovno da kontrolišu lipidni status i ApoB (apolipoprotein B) kako bi procenili rizik od kardiovaskularnih bolesti. Lipidni status obuhvata merenje nivoa holesterola i triglicerida u krvi, dok ApoB predstavlja ukupan broj aterogenih lipoproteina, koji su povezani s rizikom za srčane bolesti. Preporučuje se da se ova ispitivanja obavljaju najmanje dva puta godišnje, ili češće. ako postoje faktori rizika, poput porodične istorije bolesti srca, visokog krvnog pritiska ili gojaznosti. Redovnom kontrolom lipidnog statusa i ApoB može se pravovremeno intervenisati i smanjiti rizik od ozbiljnih kardiovaskularnih događaja.

Idite na kolonoskopiju na svakih 5 godina. Rak debelog creva je jedan od najčešćih oblika raka, ali se može uspešno lečiti ako se otkrije rano. Kolonoskopija omogućava identifikaciju i uklanjanje polipa pre nego što postanu maligni i prerastu u rak.

Proverite mladeže ako vidite promene u veličini, boji ili teksturi. Provera mladeža je bitna jer neki mogu biti znakovi raka kože, posebno melanoma. Melanom je ozbiljan tip raka koji se razvija u ćelijama koje proizvode pigment. Rana detekcija je ključna, jer melanom može brzo rasti i širiti se na druge delove tela. Redovna kontrola omogućava rano otkrivanje abnormalnih promene, čime se povećava verovatnoća uspešnog lečenja.

Sređujte zube. Ne dozvolite sebi da morate ruku da stavljate kad se zasmejete ili da vas boli kad jedete. Loša oralna higijena može izazvati bolesti desni i upale koje mogu uticati na srce i krvne sudove. Postoji povezanost između oralnog zdravlja i hroničnih stanja, poput dijabetesa, jer upale otežavaju kontrolu šećera u krvi.

Nosite ispravnu dioptriju. Glupo je da se kroz život probijate sa naočarama kroz koje i dalje loše vidite. Važno je imati ispravnu dioptriju jer nam omogućava jasniji vid, čime se poboljšava svakodnevna funkcionalnost i sigurnost. Neispravljena dioptrija može izazvati naprezanje očiju, glavobolje i poteškoće u obavljanju svakodnevnih aktivnosti, kao što su – čitanje, vožnja ili rad na računaru. Osim toga, adekvatna korekcija vida može poboljšati kvalitet života i sprečiti pogoršanje vida. Redovne kontrole kod oftalmologa omogućavaju otkrivanje problema s vidom i pravovremeno ispravljanje, što je posebno važno kako starimo.

Uradite hormonalni panel da vidite gde šta fali, optimizujte hormone. Redovno praćenje hormonskog panela je važno jer hormoni igraju ključnu ulogu u regulaciji mnogih telesnih funkcija, uključujući metabolizam, raspoloženje, energiju i reproduktivno zdravlje.

Neravnoteža hormona može dovesti do problema poput umora, promena u težini, promene raspoloženja i problema s plodnošću. Kod ljudi starijih od 40 godina, praćenje hormonskog panela pomaže u otkrivanju i upravljanju stanjima poput menopauze, andropauze, problema sa štitnom žlezdom ili poremećaja nadbubrežne žlezde. Redovnim kontrolama možemo identifikovati probleme rano i preduzeti mere za poboljšanje zdravlja i kvaliteta života.

I to bi bilo u kratkim crtama – uputstvo kako da smršate za leto i uđete u najbolju formu ako ste oko i preko 40 godina.

Za 15 godina, pomogao sam da preko 10000 mojih klijenata smršaju od 5 do 95 kg. Osim klijenata sa kojima sam radio i trenutno radim, hiljade ljudi su smršali i promenili svoje navike prateći moje postove i video priloge.

Ako ima pitanja javite mi se za konsultacije.

Šerujte tekst ako vam se dopao.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Zašto baš Milan Strongman

Na internetu se sve lako proveri. Da je bilo ko imao zamerku na moj rad svi bi znali. Međutim, ponosan sam da napišem da nemam nezadovoljnih klijenata. Kada sam počinjao kao online personalni trener pre 7 godina (da, bio sam prvi na našim prostorima) nisam ni slutio da će bukvalno svi klijenti biti potpuno zadovoljni. Preko 600 ljudi koji su sarađivali sa mnom su ocenili i rad i aplikaciju čistom peticom na Google store. Preko 50 000 ljudi je instaliralo Strongman Aplikaciju da vidi o čemu se radi i odradilo neki probni trening.

Smršaj 10 kg, kladi se na sebe

  1. Instaliraš Strongman Online Method App
  2. Javiš mi se na chat
  3. Krenemo sa treninzima i ishranom
  4. Posle 30 dana napravimo razgovor/post kako ti ide
  5. Posle 60 dana opet video call kako ti ide
  6. Posle 90 dana u video pozivu utvrdimo koliko si smršao/la
  7. Smršaš 10 kg – dobiješ novac nazad (100% garancija)

** Ako nisi zadovoljan saradnjom – vraćam novac
*** Uslove za povraćaj novca pročitaj ovde…

Jedino što rizikuješ je da izgubiš salo

Milan strongman plan ishrane aplikacija iskustva
Milan strongman iskustva kontakt, broj telefona, strongman online

Čatuj sa mnom

Ako je nešto nerazumljivo oko instalacije aplikacije ili imaš neko pitanje javi mi se na ovom čatu (uključeni Viber, Whatsapp i Messenger). Relativno brzo odgovaram