Prijavite se da dobijate newsleter na vaš E-mail, kliknite ovde.

Autofagija – kako sam smršao 24 kg | Šta je autofagija, dijeta, primer jelovnika

šta je autofagija, dijeta, primer jelovnika, iskustva, intermittent fasting

Ako ste pretraživali internet da saznate šta je autofagija, tražili dijetu na bazi autofagije ili primer jelovnika i iskustva, ovo je pravi članak za vas.

 

Šta je autofagija?

Autofagija je veoma važan proces u našem organizmu kojim se ćelije čiste od oštećenih i neželjenih kompnenti. To je prirodan proces kojim se recikliraju stare odumiruće ćelije i koriste za popravku zdravih i izgradnju novih ćelija. 

Sekundarno, autofagija može da se koristi kao jedan od alata za mršavljenje. 

Autofagija je hard core naučno dokazana pojava i za njeno istraživanje je  2016 dodeljena Nobelova nagrada. Ispod je skrinšot ovog predivnog tvita profila Nobelove nagrade.

 

Twit u kome je za autofagiju dodeljena Nobelova nagrada

 

Meni je ova ilustracija sa zmajem koji jede svoj rep genijalna i bukvalno oslikava samojedenje, ili što bi Grci rekli αὐτόφαγος.

 

U ovom tekstu ću objasniti:

 • Šta je autofagija
 • Koji su zdravstveni efekti
 • Kako da je pokrenemo
 • Kako da je koristimo mršavljenje

Evo ispod sadržaja ovog članka. Kliknite da se otvori i pregledajte poglavlja, siguran sam da će vas po nešto zanimati.

 

Autofagija značenje

Reč autofagija (na engleskom autophagy) je složenica nastala od dve grčke reči: auto – samo i phagy – jedenje.

Ja, kao čovek koji je prvi put letovao u grčkoj sa 2 godine bih to preveo kao “jedenje samog sebe”.

Ako vam se baš žuri evo videa od 21 minuta gde je objašnjeno puno toga o autofagiji i intermittent fastingu.

 

 

 

Novak koristi autofagiju

Za početak, da bih vas zainteresovao mislim da je dovoljno da citiram Novaka Đokovića, najboljeg tenisera na svetu:

„To što sam 16 sati dnevno bez hrane doprinelo je poboljšanju mog probavnog sistema. Imam bolji san i više energije tokom dana.“

Ako neko ko se bavi sportom na tom nivou, posle konsultacija sa najboljim nutricionistima i lekarima odluči da bude na intermittent fastingu i atofiji i da mu se, po sopstvenom priznaju poboljša performans to je dobar pokazatelj da autofagija zaista ima pozitivno dejstvo.

Novak Đoković, autofagija, intermittent fasting

Drugi poznati koji koriste autofagiju

Razmišljao sam da li da spomenem poznate ljude koji koriste autofagiju i zagovornici su intermittent fastinga… To je malo klizav teren.

Autofagija nije neka nova fensi dijeta iz časopisa sa fotošopovanim lepim ljudima i onim izduženim slovima koju promovišu plaćeni influenaseri.

Naravno da ne mora da znači da je nešto dobro ako ga koriste poznati, ali ako se Elon Mask najbogatiji i jedan od najpreduzimljivijih ljudi na svetu hvali da je smršao na autofagiji ne možemo baš da ignorišemo

elon mask o autofagiji

 

Velikom interesovanju za intermittent fasting i autofagiju je doprineo i fantastični Hju Džekman, poznat kao Vulverin, koji u relativno poznim godinama ima savršeno izvajanao telo bez trunke sala. Kaže da njegovom režimu treninga i ishrane posebnu snagu daje intermittent fasting 8:6 (objasniću u nastavku teksta o čemu se radi).

Hju Džekman autofagija, intermittent fasting

 

Valja spomenuti i Kameron Dijaz koja zaista ima prezgodnu figuru iako je prešla 50. Ona takođe tvrdi da svoj izgled duguje prvenstveno autofagiji i intermittent fastingu

Kameron DIaz, intermittent fasting, autofagija, dijeta, poznati

 

Autofagija moja iskustva, kako sam smršao 24 kg za godinu dana

2017 godine sam u mesec dana izgubio i oca i majku. Od tuge sam počeo da se prejedam i dobro mi se primilo, poprilično sam se ugojio ali sam uz to dobio i povišen pritisak i ubrzan rad srca.

Bio sam viđen za kardiologiju. Ne znam kako tačno ali sam osetio potrebu da otputujem. Maršuta je bila Dubai, Šri Lanka, Indija, Hong Kong, Singapur, Malezija i Makoa.

Razlog zašto ovo pišem je što sam tokom putovanja iz dana u dan imao sve manje kilograma a nisam pazio šta jedem ali mi je broj otkucaja srca sa preko 100 počeo da pada. Ukupno sam smršao za 45 dana 10 kg i sredio pritisak i puls. Kako? Šta se desilo?

Moje iskustvo: kako sam smršao 24 kg

 

Prvi put sam počeo da razmišljam o autofagiji kao alatu za mršavljenje još tokom moje posete posete Indiji.

A gde turisti iz Evrope provode svoje vreme kada su u poseti Indiji – pa u taoletu. Njihova hrana i naš stomak nisu u ljubavi.

Pošto sam danima imao najstrašniji proliv, odlučio sam da izbegavam sve što nisam jeo pre azijske turneje.

Otkrio sam da svuda ima neko mesto koje pravi hamburgere po evropskim normativima.

Pošto čizburger i pivo nisu hrana za doručak jer me skroz uspore pomerao sam prvi obrok sa 16 na 17 i na kraju u 8 uveče. Obično bih nakon ustajanja pio samo čaj ili vodu iz flašice, dosta se šetao i tek uveče bih našao neki restoran sa burgerima, pojeo burger i to ne mali obrok. Čizburger, pomfrit, nekoliko piva, sladoled, … I nakon toga spavanje.

I mršavio sam. Uprkos obilnoj hrani uveče punoj hidrata.

Vratio sam se u Srbiju i ugojio opet. Jeste ja sam verovarno jedan od najdebljih trenera za mršavljenje. Kako ja to volim da kažem ja sam naš, i ja imam problem sa težinom zato bolje razumem svoje klijente.

Sledeće godine, mislim da je bila 2018, počeo sam svesno da primenjujem intermittent fasting i autofagiju, u početku 8:16 sa prvim obrokom u 16, pa u 18 i na kraju u 20. Prozor hranjenja sam smanjivao sa 8 na 6 pa na 4 sata dnevno. Neretko sam imao samo jedan veliki obrok dnevno i par piva i za 10 meseci smršao 24 kg potpuno bez napora.

Evo videa koji sam tada snimio u lajvu na instagramu. Ne zamerite na kvalitetu narativa tada još uvek nisam bio jutuber. Odgledajte, zaista sam smršao 24 kg te 2018. Tekst o mršavljenju koji ima hiljade čitanja možete ovde da pročitate „Kako smršati brzo 5, 10 ili 20 kg„.

Sada je vreme da definišemo šta je intermitent fasting.

 

Šta je intermittent fasting (isprekidano gladovanje)

Intermittent fasting (piše se sa dva t u originalu) ili u prevodu na srpski „periodično“ ili „isprekidano“ gladovanje je način ishrane gde se smenjuju periodi kada se jede i kada se ne jede. Tako da imamo period dana od recimo 16 sati kada se ne jede i period dana od 8 sati kada se jede. Menjanjem dužine perioda gladovanja dobijamo različite modele intermitent fastinga.

Takođe periodično gladovanje može da bude po danima pa se nekih dana jede a nekih ne. Ako vas zanima detaljnije možete odmah da pređete na deo teksta vrste posta gde je detaljnije objašnjeno.

Evo mog kratkog videa od pre 3 godine koji objašnjava celu suštinu

 

Šta se dešava u organizmu iz sata u sat dok gladujemo? Nakon koliko sati počinjemo da topimo salo, kada počinje autofagija?

Posle 4-8 sati počinje da opada nivo šećera u krvi, opada lučenje insulina, čiste se creva.

Posle 12 sati gladovanja već je sagorena pojedena hrana, probavni trakt ide polako u mirovanje, telo počinje obnovu, pojačava se lučenje hormona rasta i oslobađa se glukagon.

Kada gladujemo duže od 14 sati (ovo sve shvatamo uslovno, ima mnogo faktora) dodatno raste lučenje hormona rasta, telo počinje da sagoreva masti.

Posle 16 sati gladovanja topljenje sala se intentzivira.

Ako izdržimo 18 sati bez hrane lučenje hormona rasta skače na maks.

24 sata nakon poslednjeg obroka počinje autofagija, prazne se depoi glukagona, stvaraju se ketoni.

Posle 36 sati gladovanja autofagija se podiže na 300%.

Posle 48 sati gladovanja dolazi do reseta imunog sistema i intenzivnog gašenja upalnih procesa u telu.

Ako izdržimo da gladujemo 72 sata autofagija je tada maksimalna.

 

 

Šta se dešava iz sata u sat dok postimo, autofagija, gladovanje

 

 

Kako mršavimo dok smo na intermittent fastingu

Naše telo ima dva stanja: sitost i glad.

Nakon obroka, kad smo siti, pankreas luči insulin a to je signal masnim ćelijama da prave zalihe.

Kada je povišen nivo insulina u krvi, nema sagorevanja masti, kao gorivo se koristi glukoza (koju smo upravo pojeli).

Kad postimo, kada smo u stanju gladi, insulin je nizak a hormoni koji rade suprotnu stvar od insulina,  glukagon i hormon rasta su povišeni, telo počinje da koristi pohranjene masti iz sala kao gorivo umesto glukoze.

Takav način sagorevanja masti u organizmu se naziva ketoza.

To praktično znači da mi možemo da sagorevamo kalorije iz sala samo kada smo u periodu posta odnosno kada je nivo insulina u krvi nizak.

 

period hranjenja i gladovanja

Kada je novo insulina mali mi smo u modu za topljenje zaliha.

Nakon obroka nivo šećera u krvi raste a sa njim i nivo insulina. Tada prelazimo u mod za pravljenje zaliha.

Kada si u režimu intermittent fastinga 4:20 skoro da i nije ni bitno šta jedeš mršavićeš. 16 sati ti traje prozor topljenja sala, ODNOSNO 4 puta duže nego pravjenje zaliha.

 

Intermittent fasting, autofagija, 4-20, iskustva

 

Sa druge strane kada jedemo 3 obroka dnevno, nama insulin, kao hormon za pravljenje sala pada tek noću i tada topimo zalihe. Ako uporedimo donji i gornji dijagram videćemo da kada nam je prozor za hranjenje manji provodimo više vremena u trošenju zaliha u toku 24 sata.

 

lučenje insulina u toku dana 3 obroka

 

Lako je zaključiti da bi bilo većeg efekta na mršavljenje treba što duže da budemo u režimu topljenja sala.

Kad smo u prozoru hranjenja od izbora namirnica zavisi koliko će nam skočiti insulin i koliko će biti intentzivan prozor pravljenja sala.

Masti podužu najmanje, pa proteini a onda ugljeni hidrati u zavisnosti od svog indeksa glikemije (manji indeks glikemije, manji skok insulina).

 

NIVO ŠEĆERA U KRVI MASTI PROTEINI UGLJENI HIDRATI

Evo gde možete detaljnije da pročitate „Preporučeni dnevni unos uhgljenh hidtara za mršavljenje„.

 

Autofagija dijeta, primer jelovnika

Sada pričamo o onome što se pretražuje na netu „autofagija dijeta“ pri čemu se načešće misli na plan ishrane za mršavljenje u toku 8:16 intermittent fastinga kao plana ishrane za mršavljenje.

Ovo što ću sada da podelim sa vama nije uputsvo kako doslovno treba da radite već samo primer koji može da služi kao smernica kako sebi da sasuavite plan ishrane. Posti se 16 sati dnevno i za to vreme sme da se unosi voda, kafa i čaj, bez šećera i mleka.

8:16 INTERMITTENT FASTING, LOW CARB PLAN ISHRANE
Primer jelovnika za 8:16 intermitent fasting

 

Šta je autofagija

Autofagiju možemo da prevedemo kao autoreparciju i to je proces kada organizam koristi delove sa poluraspadnutih ćelija da opravi ne toliko oštećene u uslovima kada nema signala za deobu ćelija koji inicira unos hrane.

Dakle nema hrane, nema signala za rast, nema deobe ćelija, organizam reciklira polumrtve ćelije i sve što može da iskoristi on iskoristi, a sve toksine i mrtva tkiva izbaci.

Autofagija je proces čišćenja tela koji se veoma često povezuje i sa dugovečnošću. Nije nepoznato da monasi, verski fanatici, koji veliki deo života poste i imaju umanjen unos kalorija imaju bolje zdravlje i duži život. Dakle nije slučajno što i hrišćansvo, budizam i islam propovedaju post. U njemu leži tajna zdravlja, dobre linije i dugovečnosti.

U članku „First Controlled Human Trial Shows Cutting Calories Improves Health, Longevity“ možete da vidite i naučne dokaze da manje kalorija znači duži život.

Samo postojanje autofagije i pozitivnih efekata gladovanja, otkrili su naučnici još 60-tih godina prošlog veka, ali sa tadašnjom tehnologijom i znanjem oni nisu mogli da razumeju komplikovanost mehanizma. Devedesetih, japanski naučnik Oshumi je to uradio. Dok je sprovodio svoje eksperimente, otkrio je i gene koji su odgovorni za autofagiju.

Brojni drugi naučni radovi su nas naučili da autofagija kontroliše neke od osnovnih fizioloških mehanizam u organizmu. Veoma brzo, autofagija obezbeđuje sastavne komponente za proizvodnju energije u ćelijama, jednog od osnovnih preduslova za funkcionisanje organizma, ali i neophodne sastavne delove za obnavljanje ćelijskog materijala.

Zbog svega ovoga, autofagija se smatra jednim od osnovnih procesa odgovornih za adaptaciju organizma na periode ekstremne gladi ili neke druge izvore intenzivnog stresa.

 

Šta kažu komitet za dodelu Nobelove nagrade

Da se podsetimo Nobelova nagrada se dodeljuje jednom godišnje za akademska, kulturna i naučna dostognuća i to je kruna karijere svakog mislećeg čoveka.

Japanski naučnik Yoshinori Ohsumi koji je dobio Nobelovu nagradu objašnjavajući efekte posta odnosno fenomen atofagije koji se dešava kada ne jedemo. Kao obrazloženje za dobijanje nagrade komitet za dodelu je izdao sledeće saopštenje:

Osumijeva otkrića su dovela do nove paradigme koja objašnjava kako ćelije recikliraju svoj sadržaj. Njegova otkrića otvorila su put ka razumevanju fundamentalne važnosti autofagije za različite fiziološke procese, kao što su adaptacija na glad ili odgovor na infekciju. Autofagija je proces korišćenja i recikliranja neželjenih delova ćelije, odnosno različitog “smeća” sakupljenih u njoj. Sam termin, kojim je ovaj proces nazvan, napravljen je od dve grčke reči koje u prevodu znače „samo-jedenje“.

 

Vrste posta i šta treba da znate o njima

Na netu ćemo naći mnogo različitih načina kako ljudi poste i preporučuju drugima. Nekada je i sam post potpuno gladovanje a nekada i samo ozbiljna restrikcija kalorija.

Isprekinuto gladovanje u okviru jednog dana

Model gladovanja koji se promenjuje od ovakvog načina posta dan od 24 časa deli na deo dana kada se ne jede – prozor gladovanja i deo dana kada se jede – prozor hranjenja

 

16/8 post

Nije preterano zahtevan. 16 sati u toku 24 časa se ne jede. Najlakši model je da se prozor kada se gladuje rasporedi oko vremena za spavanje. Praktično 4 sata pred spavanje i 4 sata od ustajanja ne jedemo. To nije preterano teško a ima dobre efekte i na zdravlje ali i na skidanje viška masnih ćelija ako se povede računa šta se unosi u toku prozora hranjenja

8-16 post, intermittent fasting, gladovanje, autofagija

 

 

Warrior dijeta, 4/20 post

Ratnička dijeta je dobila svoju zvaničnu definiciju početkom dvehiljaditih kada je i istoimena knjige “Warrior diet” ugledala svetlost dana.

Worior dijeta je oponašala način ishrane ratnika starog doba gde se preko dana skoro ne jede li vrlo malo nekog mesa, sira, voća….

Bukvalno zalogaj dva, a u večernjem terminu se onda jede obilan obrok.

Preko dana gladan da bi bio agresivan i spreman na akciju a uveče najeden i trom, spreman za odmor za sutrašnji dan.

Vremenom je Varior dijeta evoluirala u 20/4 dijetu gde je dnevno prozor hranjena 4 sata a 20 sati potpuno gladovanje.

20/4 i 16/8 deluju slično ali je velika razlika u odricanju.

Kod 16/8 probudiš se, pogledaš instagram, popiješ kafu i eto ga vreme za prvi obrok.

Sledi 8 sati normalnog hranjenja sa ranom večerom. U teoriji od 10 do 18 sve isto.Kod worior dijete se dosta gladuje. Prvi obrok, doduše razvučen na par sati je u 8 uveče.

intermittent fasting 20:4 ili ratnička dijeta, tj. worior post

 

OMAD One Meal At Day (Jedan obrok dnevno)

Smanjivanjem prozora hranjennja sa 8 na 6 pa 4 sata i manje dolazimo do jednog obroka dnevno odonosno OMAD (One Meal At Day). To je jedna od ekstremnijih varijanti intermitent fastinga.

 

omad post, jedan obrok dnevno

 

 

Gladovanje sa gledanjem na kalendar

Nažalost nisam smislio bolji naziv nego ovo sa kalendarom. Suština je da umesto da su periodi hranjenja vezani za periode dana, ovde se smenjuju celi dani kada se jede i kada se ne jede.

 

5/2 post sa kalorijskom restrikcijom (jedi – gladuj – jedi)

Kod ove vrste posta dva dana nedeljno smo na ozbiljnoj redukciji kalorija, za dame do 400 a za muškarce do 600 kalorija. Praktično se računa kao period gladovanja kada smo na ozbiljnoj kalorijskoj restrikciji.

 

5-2 post, intermittent fasting, gladovanje, autofagija

 

5/2 post (jedi – gladuj – jedi)

Kod ovog 5/2 posta dva dana u nedelji se ne jede uopšte a između se jede. Recimo utorak – četvrtak, sreda – nedelja. Bitno je da nisu dva uzastopna dana.

 

5 2 post dva dana random, intermittent fasting, gladovanje, autofagija

 

5/2 post, 48 sati u kontinuitetu

U toku nedelje dva vezana dana se ne jede apsolutno ništa. Odaberemo trenutak i 48 sati ne jedemo.Ovo je poprilično ekstremna varijanta. 5-2 striktan post, intermittent fasting, gladovanje, autofagija Postoji još mnogo modela, ljudi prilagođavaju svojim potrebama, ciljevima i navikama intermittent fasting ali sada barem imamo osnovu da može da se posti u toku dana ili neki dan u toku nedelje ili meseca.

 

Doručak je čist marketinški trik prehrambene industrije

Veći deo istorije “doručak je najvažniji obrok” kao teza nije postojala. Zašto? Pa niko nije jeo doručak.

Cela srednjevoekvna evropa je imala samo dva obroka i to prvi rano poslepodne a drugi uveče i to je. Doručak nije postojao.

Recimo stari Rimljani su ladno preskakali doručak i imali svoj prvi obrok oko 3-4 popodne.

Tako ulazimo u zanimljivu i neistraženu oblasti istorije – istoriju hrane (postoje čak i pravi pravcati istoričari hrane!).

Elem – nekoliko vekova pre ulaska u novu eru, pa i dugo nakon toga, niko se nije pridržavao tvrdnje da je “doručak najvažniji obrok”.

Stari Rimljani su radije birali da jedu svoj prvi obrok oko tri popodne, koji se sastojao od mnoštva voća, hleba, maslina, sira, suvog grožđa i koštunjavog voća, zalivenog čašom vina.

Izuzetak su bili oni koji su se bavili težim fizičkim odnosno manuelnim radom od ranog jutra, za šta im je trebala zaliha energije.

Među njima i legionari, kojima je trebao brz i kaloričan doručak.

Zato je postojao običaj da se za ove momke u vodu potapaju pšenica i druge žitarice koje su bile na raspolaganju, spremne čim je legija na nogama.

Srednji vek je nastavio tradiciju apstinencije od hrane do podneva, s tim što se onda jedan džinovski obrok većinski podelio na dva – jedan oko 12, drugi pred spavanje.

Sa druge strane su i dalje radnici, koji pre posla obično pojedu činiju pirinča, ražani hleb, srednjevekovnu verziju piva, za buđenje i energiju.

Reč doručak (breakfast) se u engleskom jeziku pojavljuje u XV veku, i doslovno označava “Break fast” – dakle kršenje posta između dva obroka.

Čak i naše ime ukazuje na slično – do ručak – užina da se preživi do pravog obroka.

Trebalo je da prođu vekovi da se jutarnji obrok uspostavi kao obavezan, a zatim i kao „najvažniji“.

Buržoazija je preuzela jutarnji ritual radnika i pretvorila ga u luksuz sačinjen od jaja, hleba, voća, zrnevlja i koštunica, kafe i čaja.

Kada bi se ova istorija odnosila samo na naše prostore, mogli bismo ovde da se zaustavimo, i dodamo kačamak, kajmak i prženice na spisak.

Ali dalji zapad je imao savremene probleme u vidu nadimanja i lošeg varenja i sve manje vremena budući da je industrijska revolucija bila na pomolu.

Ogroman deo stanovništva se zapošljava u fabrikama i pre hiljadučasovnog radnog vremena potreban im je brz i kaloričan obrok koji će ih održati na nogama.

I tako dolazimo do dva bizarna lika, prakreatora modernog muslija koji su bukvalno izmislili doručak i brendirali ga kao najvažniji obrok u toku dana.

Ko ne bi trebao da posti i primenjuje autofagiju?

Generalno postoje određene kategorije ljudi koje ne bi trebale da se podvrgavaju interittent fastingu pogotovo ne nekom ekstremnom vidu.

Nagla promena načina ishrane kod žena, posebno kod trudnica i dojilja može da izazove promene u lučenju hormona.

Dakle ako ste trudni a pre toga nikada niste postili strpite se dok ne prestanete da dojite. To brzo prođe.

Što se tiče žena koje pokušavaju da ostanu trudne IF tu imam dobrih vesti. Postoji pozitivna povratna sprega između gladovanja i verovatnoće ostanka u drugom stanju žena koje imaju policistične jajnike.

Metabolički sindrom je stanje u koje upada organizam kada unosimo previše hrane bogate ugljenim hidratima i organizam ne može da se izbori sa skokovima nivoa šećera u krvi, pankreas, koji luči insulin.

U rešavanju metabioličkog sindroma najracionalnihje je otkloniti uzrok to jest prilagoditi ishranu da imamo manje i ređe skokove nivoa šećera u krvi a samim tim i insulina.

Kombinacija intermitent fastinga i ishrane sa redukovanim unosom ugljenih hidrata (low carb ishrana) čuda čini.

Tako i sam IF pomaže da se problem policističnih jajnika ublaži ili reši čime se povećavaju šanse za trudnoću.

Taođe pri gubitku 5-10% telesne težine kod gojaznih žena značajnno se podiže se verovatnoća začeća.

 

Psorijaza i autofagija

Psoriaza je autoimuna bolest kože koja može da se pogorša usled stresa, infekcije, suve kože, lekova ili čak i zbog unosa neke vrste hrane.

Dosta ljudi veruje da instermittent fasting i autofagija mogu da smanje ublaže simtome psorijaze istraživanja to ne podržavaju. Nažalost verovatnije je da se postom smanji stres i eliminiše vrsta namirnice koja trigeruje psorijazu.

Za dalje čitanje vo istraživanja rađenog na muslimanima pre, za vreme i posle njihovog posta – ramadana

„The Impact of Ramadan Fasting on the Reduction of PASI Score, in Moderate-To-Severe Psoriatic Patients: A Real-Life Multicenter Study“

Autofagija i alkohol

Ovo je često putanje ljudi koji su na intermittent fastingu da li mogu da piju alkohol, koji alkohol i koliko?

Iako se mnoga alkoholna pića prave od šećera, žitarica i voća, u toku destilacije taj šećer se konvertuje u etil alkohol. Imati socijalni život dok smo na dijeti ume da bude zaista zahtevno, priznajem.
Da malo sistematizujemo gradivo.
1 gram alkohola ima 7 kalorija a to je negde između šećera (4 kalorije na gram) i masti (9 kalorija). Nisu kalorije ono što treba da nas interesuje oko alkohola već metabolički ehekat koji ima na naše telo kad pijemo.
Ako ste na dijeti sa niskim unosom ugljenih hidrata i popijete, desi se, nekoliko piva ili par čaša vina, vaš organizam prstaje da sagoreva kalorije iz masti i glukoze i bavi se isključivo alkoholom… i muči se pri tome.
Jetra se muči jer je za nju alkohol čist otrov.
Ona ista jetra koja nam treba da preradi masti u ketone koje posle mi koristimo kao gorivo.
U zavisnosti koliko ste duboko u ketozi alkohol može proces mršavljenja da uspori.

U toku posta, u delu dana kada ne jedemo, a nameravamo da mršavimo treba apsolutno izbegavati bilo kakav alkohol, jer blokira razgradnju masti.

Dokle god ima alkohola u krvi ne topi se salo.

Uzmimo u obzir da autofagija smanjuje upalne procese u organizmu, dok ih alkohol izaziva.

Pijenjem alkohola za vreme autofagije gasimo benefite topljenja sala i smirivanja upalnih procesa.

Ako i pored ovoga smatrate da ne možete da se suzdržite od alkohola onda savetujem da ga konzumirate u prozoru hranjenja.

Treba težiti umerenijem unosu alkohola u prozoru hranjenja i piti alkoholna pića koja nisu opterećena dodatnim kalorijama a to su mahom bela pića: belo suvo vino, džin, tekila, votka, …

Takođe nakon svake ture pića popijte jednu čašu vode. Imaćete manji mamurluk.

Izbegavati slatka bela vina, crveno vino, slatke koktele, …

 

Autofagija i kafa, čaj

Često ljudi pitaju da li sme da piju čaj ili kafu u periodu dana kada poste.

Da bi smo razumeli odgovor koji ću dati kriterijum šta sme a šta ne sme tokom posta je da to što unoasimo ne podiže nivo insulina u krvi.

Čaj i kafa mogu da se piju ali bez šećera i bez mleka. Potpuno su neutralni u pogledu podizanja nivoa insulina u krvi i zaustavljanja autofagije.

 

Autofagija i limunada

Kad smo na postu dovoljno dugo da uđemo u autofagiju moramo pažljivo da biramo i šta pijemo.

Da li limunada prekida post? Ne osim ako joj se ne doda šećer. Limunada je dobro rešenje za hidraciju tokom posta jer ume da smanji glad.

Takođe i sva pića za koja se zna da nisu dodati šećer kao one ovde sa ukusom, kola i pepsi zero su okej za vreme posta mada je bolje da se navikavamo na čistu vodu.

 

Autofagija kroz religijski post

Nadam se da nisam jedini koji je mislio da je post na vodi zapravo kad se ne jede ništa i pije se samo voda. Prešao sam se.

Nikad nisam nešto specijalno proučavao praovslavne običaje. Nije me preterano interesovalo.

Da probam bez zapetljavanja da opišem sebe u odnosu na religiju pa da se okrenemo postovima u različitim religijama.

Proučavajući crkveni post počela da mi se dopada priča. Ne sa religiozne već sa zdravstvene strane.

Post je verska odluka koja se odnosi na isključenje pojedinih namirnica iz jelovnika na određeno vreme ili potpuno eliminisanje hrane.

Istražujući našao sam da se u pravoslavlju se pridaje veliki značaj postu jer se pokazalo da on pomaže vernicima da napreduju u duhovnom i moralnom smislu. Slažem se.

Kaže se dalje da je da je svrha posta čišćenje tela od telesnih i duševnih strasti. Ovo me je zainteresovalo.

Post se sastoji kako od suzdržavanja od mrsne hrane tako i od rđavih misli i dela.

Pravoslavni post podrazumeva suzdržavanje od mrsne hrane, a to znači da treba da se uzdržavamo od upotrebe mesa, mleka i jaja. U danima posta treba se odreći i alkoholnog pića ali i od bludnih misli. Interesantno.

Pored duhovnog učinka na čoveka, post ima i neverovatan pozitivan uticaj na zdravlje!

U pravoslavlju postoji 4 višednevnih postova:

 • Veliki odnosno vaskršnji post – 7 sedmica
 • Petrovski post – oko 40 dana
 • Gospoinski post – 2 sedmice
 • Božićni post – 40 dana

Što je u zbiru 143 dana posta. Fenomenalno.

Ako tome dodamo da se posti svake srede i petka (osim za vreme trapavih sedmica), pa dan pre Bogojavljanja, dan pre Vozdiženja časnog krsta kao i dan Usekovanja Sv. Jovana Krstitelja dobijamo brojku od preko 200 dana posta godišnje. Ovo je odlična osnova za zdrav život.

Pre pisanja ovog teksta nisam se iz ovog ugla udubio u tematiku.

Sad dok slažem u rečenice ovo što sam istražio sve mi se više sviđa i deluje apsolutno zdravstveno opravdano. Rispekt.

Dok sam još u zaletu da prepričam da postoje više vrste posta:

 • Suhojedenje – kada jedan put u toku dana uzimamo hranu bez ulja i vina, i to pretežno nekuvanu.
 • Post na vodi – kada uzimamo hranu, takođe bez ulja i vina, više puta na dan ali kuvanu s vodom.
 • Post na ulju i vinu – kada uzimamo hranu koja je spremana sa uljem, više puta u toku dana. Kod ovakvog načina posta, možemo koristiti vino, u određenim količinama, rakove, lignje, školjke i ostale reptilije, kako se navodi u literaturi.
 • Post na ribi – kada uzimamo hranu koja je spremana sa ribom, takođe više puta u toku dana.
 • Beli mrs – kada se ne jede meso a može da se jede sir i drugi mlečni proizvodi.

Da prevedem na jezik nutricionista sa instagrama.

Suhojedenje je paleo veganska dijeta, post na vodi je “samo bareno ali bez alkohola”.

Post na ulju i vinu je večera za dvoje na morskoj obali sa vinom i morskim plodovima.

Post na ribi je večera za dvoje na moru ali ti voziš, nema alkohola.

A beli mrs je našto kao neprincipijelni vegetarijanac. 

 

Zaključak i činjenice za poneti

Autofagija je proces recikliranja koje se koriste kod izgradnje i popravke drugih ćelija.

Proces autofagije pokrećemo gladovanjem 24 sati a najjača je posle 48 sati.

Isprekidano gladovanje (intermittent fasting) u delovima dana ili u danima u nedelji dovodi do čićenja organizma, obnove ćelija, jačanja imunog sistema i mršavljenja.

Autofagija je potkrepljena brojnim naučnim radovima i jednom nobelovom nagradom.

Probajte, ne zovu je džabe fontana mladosti.

85 odgovora

 1. Pozdrav, ja sam na autofagiji oko 4 godine.. štaviše, mnogo pazi na ishranu i već dugo sam na 20/4, tj doruckujem oko 11, pola 12h i rucam do 2h, dosla sam na svoju idealnu težinu i imam problem kako da je održavam.. jer koliko god volim ovaj rezim zeljela bih malo da promijenim

 2. Ishrana bez secera, ugljenih hidrata i skroba obezbedjuje lako podnosenje interfastting a i duzeg posta bez osecaja gladi. Vise nema traga bolestima hiperaktivne stitne zlezde i dijabetesa 2. Nema ni bola u zglobovima i seboreje. Ni stomaka 🙂 Moje licno iskustvo.

 3. Posle analize krvi i rezultata sa povisenim trigliceridima i uvecanim secerom promenio sam nacin ishrane. To traje 15 dana unazad. Izbacio sam ugljene hidrate i secer. Voda od tecnosti ,rucak oko 14h a ostalo je post. Uveo sam brzi hod i prija mi trenutno sve. Zapazanja su da mi se poviseni pritisak malo stabilizovao a kilaza polako opada. Tri meseca pa ponavljam analize krvi. Secer i trigliceridi nadam se da ce uci u neku normalu. Posle citanja ovog teksta o autofagiji jos sam vise siguran.

 4. Oduševljena sam tekstom! Inače pratim tvoj YT i Insta, iskaču mi objave svakodnevno. Baš mnogo korisnih informacija deliš u svakom videu, širok dijapazon znanja. Interesuje me šta od pića i u kojoj količini može da se uzima tokom 8 sati fastinga (16/8)? Velki pozdrav, Suzana

  1. Tokom perioda kada je dozvoljeno jesti u intermitent postu 16/8 (tj. tokom tih 8 sati), izbor pića može biti širi u odnosu na period posta. Evo nekoliko preporuka:
   Voda: Najvažnija za hidrataciju. Trebalo bi da je piješ u dovoljnim količinama.
   Sokovi: Prirodni sokovi bez dodatog šećera su dobar izbor. I oni sadrže šećere i kalorije, pa, ne preteruj.
   Mleko i mlečni proizvodi: Mleko, jogurt i slične proizvode možeš da uključiš, ali i tu obrati pažnju na kalorijski sadržaj i masti.
   Kafa i čaj sa dodacima: Za razliku od perioda posta, sada možeš da dodaš i mleko, šećer ili zaslađivače.
   Smuti i proteinski napici: Ovi napici su hranljivi i lepo, trenutno, zasite, posebno ako uključuju voće, povrće ili proteine u prahu…
   Alkohol: Iako nije preporučljiv za čestu upotrebu, umereno konzumiranje alkohola možeš da uključiš u tom periodu. Međutim, alkohol ima kalorije, pa, ne preteruj.

   1. Tokom 16-satnog perioda posta u postu 16/8, unos bilo kakve hrane ili pića koja sadrže kalorije generalno nije dozvoljen, jer može da prekine proces posta i autofagije. Autofagija je proces čišćenja i obnavljanja ćelija koji se dešava kada telo nije zauzeto varenjem hrane.

 5. Postovani Milane,
  Vezbam sa personalnim trenerom 4 meseca, radimo na obaranju procenta masti, nisam bio debeo, ali sam bio mastan. Za 5 meseci sam sa 86,6kg dosao do 76kg. Dosta je tu spalo, ali veliku muku mučimo sa bokovima, stomak gotovo da je otisao skroz ali bokovi odlaze izuzetno sporo. Resih pored 4 dana nedeljno vezbanja sa tegovima i 3 dana kardija, ishrane perfektne bez krsenje i brljanja, da ubacim autofagiju i ubrzam skidanje masti na bokovima pa da krenemo izgradnju misicne mase. Moje pitanje koju metodu preporucujes za moj problem?
  Hvala na odgovoru.
  Lep pozdrav

 6. Sjajno uradjen tekst,jako puno korisnih informacija
  Koju nam literaturu savjetujes,na nasrm jeziku da bismo produbili znanje o isprekidanom postu i autofagiji?

 7. Milane još jedna pohvala za obrađenu temu.

  Ja sam koristeći ovaj režim smršao za 10 nedelja preko 20 kg (ukupno 23kg) i preporučujem je svima.

  Mene zanima na koji način unos tečnosti vode utiče na konačnu kilažu? Naime koristeći ovaj režim tope se masti, ali mereći se periodično razlikuje se kilaža ako popijemo 4L vode dnevno ili samo 1.5L, iako se voda izbacuje prirodnim putem?
  Da li će masti da se tope više sa većom konzumacijom tečnosti? Predpostavljam da da.

  Kakvo je tvoje mišljenje tj. iskustvo?

  Hvala

 8. Postovanje Milane, zanima me da li je tacna informacija da zero pica (kao cola zero i ostala koja sadrze zasladjivace) i zvake uticu na pankreas i lucenje insulina a kada se to desi fasting se prekida? Primenjujem metodu 18/6 i plus jednom nedeljno odradim eat-stop-eat u rasponu od 42h fastinga pa me zanima da li smem da ih konzumiram u toku istog? Srdacan pozdrav

 9. Cao Milane! Citala sam Genadija Mahalova i njegovo ‘lekovito gladovanje’, otprilike je rekao sve isto sto i ti ovde! Ono sto me zanima je da li znas, ima li razlike pri primeni autofagije ako si pusac? Mahalov je u nekoliko navrata pomenuo da je pusenje zabranjeno jer sprecava proces autofagije. Meni nesto ta informacija srcu nije bliska, ne uspevam da vidim uzrocno-posledicnu vezu izmedju izlaska iz ketoze i konzumacije cigareta. Da li znas nesto o tome? Hvala!!

 10. Što reći, svaka čast, jedini post koji me je oduševio nakon dugo vremena,a vjeruj mi čitam ih svakodnevno.
  Moje pitanje je ako jedem jedan obrok dnevno, mora li biti uvijek u isto vrijeme?
  Ne znam dali da se odlučim za ručak ili večeru?Radim u smijenama, dan, noć, nekad na poslu imam vremena za ručak, nekad ne, što se tiče večere ne znam dali ću izdržati do 20 navečer?
  U svakom slučaju, hvala ti na ovom postu, bar si me potaknu na razmišljanje.

  1. Generalno je bolje da uhvatiš ritam nego da skakućeš sa obrocima, spavanjem i navikama po razčičitim rasporedima

 11. Pozdrav imenjače, samo da podelim moje iskustvo sa autofagijom.
  Počeo sam po drugi put nedavno, pre oko mesec i po dana i rezultati su već fantastični. Moj režim je manje više sledeći i postao mi je stil života, koji ću nadam se držati dok sam živ, jedem ujutro oko 10,11 sati i ručam oko 16, 17, najdalje 18 sati i ne konzumiram više ništa do sutra, ponekad preskočim taj prvi, prepodnevni obrok, pa post bude oko 24 sata. Uopšte se ne mučim, jedem šta hoću, nemam potrebu više veliku za hranom, osećam se odlično, a osećam iz dana u dan kako se topim. Počeo sam pomalo i vežbice, poneki sklek, čučanj i trbušnjak. Za ovih mesec i nešto sigurno oko 10 kg manje, nemam vagu, ali ne treba mi jer nosim za broj i jače manje farmerke( imam sada da menjam svaki dan druge, sreća nisam pobacao)… Prvi put sam 2018.g istim režimom sleteo 24 kg za nekih pola godine( dosta mlađe ribe uspevao da smuvam posle toga😊), ali sam odustao i brzo vratio kilažu. Imam 47 godina, ono što ti reče u svojim klipovima na fb nema to veze sa godinama, usporen metabolizam bla, bla… Svako može ovako da smrša i bude zdraviji. Preporučujem svakome od srca, zajebano je samo na početku jedno nedelju dana, posle no problem.
  Želim ti svako dobro i uspeh u radu. Srdačan pozdrav!

 12. Hvala na iscrpnom tekstu i na objašnjenju. Gledala sam i vaš video o autofagiji. Već 20 dana primenjujem autofagiju 16/8 i smršala sam 5 kg. Svako dobro, pozdrav.

 13. Da li je 16 sati gladovanja i 8 sati jela (jedem u 12h, 16h pa u 20h) okej za pocetak skidanja kila?
  Gladovanje od 20h do 12h

 14. Da li postoje neka iskustva sa autofagijom i multipleks sklerozom, da li bi ona tu imala neki efekat i koji bi mozda bio neki najbolji predlog da se to proba (rezim gladovanja i ishrane). Sve pohvale za obradu ove teme.

 15. Pozdrav Milane,
  Tekstovi i objasnjenja koja delis sa nama su sjajni, lako razumljivi i primenjivi, mnogo hvala na tome 🙂
  Pored toga ipak imam neke nedoumice:
  Da li autofagija od oko 50ak vezanih h nedeljno (oko 2 uzastopna dana) remeti lucenje ona dva hormona, kada smo gladni i siti, zaboravila sam im nazive?
  Da li autofagija usporava metabolizam?
  Da li je, opet na nedeljnom nivou, preporucljivo pored dva dana gladovanja i ostatak nedelje low carba, ubaciti dan rotacije uh?

  1. Naprotiv autofagija ubrzava metabolizam, pobošljava osetljivost na insulin, čisti organizam od toksina i ćelijskog otpada

 16. Čitajući vaš članak o autofagiji, moram reći da sam izuzetno impresionirana vašim znanjem o ovoj složenoj temi. Vaša sposobnost da objasnite proces autofagije na način koji je lako razumljiv čitateljima, zaista je nešto vrijedno pohvale.

 17. Svako dobro ti zelim,gledajuci tvoj video poce sam sa gladovanjem (samo voda) nista jelo i kroz tri dana lijepo se primijeti da mrsavim plus sredio pritisak sa 161/110 na 128/79 bez ikakvog lijeka

 18. Milane svaka cast za tekstove.
  Poceo sam da primenjujem autofagiju prema tvojim savetima ali i prema nekim drugim autorima, ali tidi mi okosnica.
  Praktikujem tvoje vezbe snage, dodao sam jednu dve vezbe.
  Autofagiju podnosim super mogu da ne jedem 16 sati samo sam dva dana imao krizu, uzeo po jedno rebro cokolade i super. Mrsavim po 400gr dnevno u proseku, da li moze da mi se skida od misaca ako unosim dovoljno proteina?
  Takodje pratim tvoju ishranu sto si dao ovde na sajtu.
  Treniram 3x nedeljno uglavnom snagom misica i sa malim tegovima kod kuce.
  Koji predlazes wey protein i gde ga kupiti? Mislio sam da ga uzimam posle treninga
  Sad imam 90 kg hocu da se spustim na 75

 19. Pozdrav, imenjače!
  Kao prvo, hteo bih da pohvalim tekst, jako je koristan. A kao drugo, hteo bih da Vam postavim jedno pitanje. Ako želim da ne konzumiram hranu dva dana u toku nedelje (5/2 post), da li je bolje gladovati posle večere, tu noć, pa sve do večere narednog dana, ili početi posle doručka, gladovati ceo taj dan, sve do doručka narednog dana, i ima li to neke veze, uopšte?
  Hvala!

 20. Svaka cast za tekst, sadrzajan, koncizan i pun informacija. Nije jos jedan u nizu koji se prepisuju o autofagiji. Planiram da krenem, do sada mi je uvek bila problem glad, verovatno pad secera u krvi koji mi pokrene anksioznost i onda brzo moram da uzmem nesto da pojedem.
  Kada sam bila mladja, bilo je dovoljno da preskacem veceru i smrsala bih, to je to, dugotrajno gladovanje.

 21. Dobar tekst. Nesto drugo razmisljam. Vestacki zasladjivaci tipa stevia? Da ili ne? Sa jedne strane nemaju energetsku vrednost barem po etiketi sa druge strane osecaj slatkog salje mozgu signal da se uzima secer sto onda povlaci pankreas pa insulin. Nekako mi to iskljucuje jedno drugo a mozda sam u zabludi bas me zanima Milance sta ce da kaze na tu temu.

 22. Dobar dan, imam pitanje za autofagiju. Ako pijem čaj u rinfuzu od koprive ili belog sleza i malo biljke prodaje kroz cediljku te je sa čajem popijem, jel autofagiju prestaje ? P.s.Danas u 14 će mi biti 48 u bez hrane. Nemam nikakvih problema. Hvala

 23. Halo Milane, životno me zanima kako autofagija utiče na visok kr.pritisak, šta kažu iskustva! Imam dosta visok kr.pritisak i stresan posao i znam da može da bude tragično!!!?

   1. Poštovani Milane,
    dodaću jednu interesantnu činjenicu na tvoj izvanredni tekst, a u vezi je i sa jednim tvojim klipom na Youtube o 72 sata gladovanja.
    Naime, prva tri dana Velikog ili Vaskršnjeg posta u Spskoj pravoslavnoj crkvi su UZDRŽAVANJE. Da pojasnim, prva tri dana, što je ukupno72 sata, uzdržavamo se od bilo koje hrane. Intersantno,zar ne? Takođe, ovaj početak posta je karakterističan samo za Srpsku pravoslavnu crkvu, jer kod ostalih pravoslavnih crkvi posti se UZDRŽAVANJEM samo prvi dan Vaskršnjeg posta. Tako je od davnina i nije poznato ko je uveo tri dana UZDRŽAVANJA u post za vernike Srpske pravoslavne crkve.
    Nisam zagovornik teza tipa „Srbi nebeski narod“ i slično, ali zapita se čovek da Srbi znaju za 72 satnu autofagiju od davnina.
    Veliki pozdrav
    Aleksandar

 24. Da li ima svrhe gladovati jedan dan u nedelji?
  Ostalim danima da unosi hrana normalno kao i do sad, a jedan ceo dan u toku nedelje da se posti?
  Pre svega mislim na pokretanje procesa čišćenja organizma, manje me zanima mršavljenje, ali svakako nije na odmet za zdraviji organizam.

  1. Zdravo Jelena! Ja vec par mjeseci ne jedem srijedom nista. Od utorka navece, do cetvrtka ujutro. Sad planiram da uvedem i petak da nista ne jedem. Kada uzmes cinjenicu da je u godini 54 sedmice i da jedan dan sedmicno ne uzimas hranu, ispadne da skoro dva mjeseca godisnje odmaras svoj probavni trakt.

 25. Bravo Milane , odlicno obradjena tema – respekt.
  Ja praktikujem Autofagiju od Decembra 2018, naime , Ponedeljkom ne jedem nista.
  Znaci, od Nedelje uvece oko 19h posle vecere do Utorka izmedju 11 i 12 h.
  Posto se obicno za vikend pojede malo vise nego sto bi trebalo , praktikujem da to bude Ponedeljak,
  odlucio sam se na ovaj vid gladovanja posle dosta procitanih knjiga o ishrani.
  To su knjige Ishrana i hrana- Genadij Malahov, – Detox Victorija Boutenko. Moc ishrane Dr.K . Kembel
  Das grose Gerson Buch. Posle tvog videa na temu Autofagija , motivisao si me da pocinjem ovaj nas Bozicni post
  i da pocnem dva dana nedeljno sa primenom uzdrzavanja od hrane, bice to Sreda i Petak .
  Zelim ti dalji uspeh u tvom radu, nastavi tako i kontrolisi postansko sanduce i dalje . Pozdrav .

 26. Zdravo!Trenutno sam na hemoterapiji zbog karcinoma dojke.Ni ranije nisam nesto bila sklona prejedanju i vodila sam racuna sta i koliko jedem,nisam imala problema sa kilazom i uredno sam trenirala.Moje pitanje sada je da li poceti opet sa postom,barem 16-8 ?

  1. Vanja vole bih da mogu da ti dam lak odgovor daili ne. Ja nisam doktor i ovo što ja pišem je samo šta ja pročitam. Generalno autofagija je dobra ali odluka je tvoje. Prouči

  2. Postovanje Milane, odličan tekst👏
   Počela sam sa postom 4/20, 4 sata jedem, 20 h ne. Moje pitanje bi bilo da li se sa ovom satnicom može smrsati ako se izbaci samo slatko a ostalo sve normalno konzumira? Hvala vam!

 27. Stvarno fantastican tekst! Sve pohvale.. sto se kaze ne moze biti jasnije. Naravno uvek postoji po neko pitanje, neko je uvek specifican 🙂 ja imam 2 pitanja naravno…

  1. Svako jutro pijem lekove: za stitnu zljezdu, za blago povecani pritisak, za razvodnjavanje krvi (aspirin) i za zeludac (noplaza) posto pijem lekove svako jutro. Da li ovi lekovi prekidaju- resetuju autofagiju?

  2. Pored lekova ujutru popijem i vitaminske tablete: magnezijum-cink, vitamin C, vitamin d2, omega3. Takodje pitanje da li ovi vitamini prekidaju autofagiju?

  Hvala puno!

 28. Ovo je sve divno i tacno, istinski verujem u to, medjutim, meni najvaznije pitanje je ostalo nepomenuto – sta cemo sa gladi? Pored toga sto sam itekako svesna da se emocionalno prejedam, kad sam gladna osecam kao da me noz reze u stomaku i to mi je neizdrzivo. Voda ne pomaze. Pre neki dan sam izgovorila ovo drugu i on mi je rekao da je to kiselina u stomaku, i da to moze da se resi sa sodabikrbonom u vodi ( nisam probala jos uvek)
  Pogledacu da li si obradjivao temu gladi. Ovo je prvi tvoj video koji sam pogledala a link sam videla kod Istoka Pavlovica

  1. Pozdrav Milane.Istrazivala sam o autofagiji i naisla na tvoj clanak. 🙂Imam hasimoto i IR, pijem terapiju za stitnu do kraja zivota i malo jesam malo nisam na glukofazu.Imam problema sa kg naravno i dosta mi je osecaja letargije.
   Da li za moj slucaj autofagija moze biti trajno resenje problema?Ne plasi me ni glad jer stvarno po 4h ujutru i uvece recimo nije nista posebno vec da ne bude gore nego sto jeste.Pritom ne mislim na kilazu vec na te unutrasnje procese insulin,secer i ostali hormoni.
   Inace uspesno sam ostavila cigare 2015 uz pomoc knjige ,,Lako je prestati pusiti “ pisem je mozda nekom znaci.
   I iskreno lakse mi je bilo posle 10god ostaviti cigarete nego taj prokleti secer.
   Da li bi recimo bilo ok da imam sledeci ritam:
   10h dorucak tipa jaja, salata,sir
   14h vocna neka uzina sa orasastim plodovima
   18h rucak/vecera neko meso sa povrcem i salata.

   Hvala na odgovoru

   1. Sonja moraš da ubaciš trening snage da sprečiš gubitak mišićne mase. Mišići sadrže najviše receptora za insulin

 29. Strongmene ti ne samo da si majstor za treniranje, već kako vidim majstor si i za SEO optimizaciju, vrhunski odrađen tekst sa te strane.

 30. Pozdrav Milane 🙂 rado citam tvoje tekstove i slusam te na YT.
  U vezi sa ovom dijetom, da li je, u toku onih 16/18/20 casova kada ne konzumiramo hranu, u redu pjesti manadrinu npr. ili jedan keks uz kafu? pitam zbog nekih svojih jutarnjih navika 🙂

  Hvala unapred na odgovru.

 31. Већ дуго те пратим на фејсу и стално читам текстове, ово је генијално, ХВАЛА

 32. Pozdrav.
  Kao prvo, želim da se zahvalim na odličnom tekstu, koji je izuzetno razuman i zanimljiv. Uglavnom su to sve opšte poznate stvari, ali je interpretacija vrhunska, znači, respekt. Međutim, kao i kod svih metoda i savetovanja, tipa kako smršati, kako ostaviti cigarete, kako voditi zdrav život, kako trenirati itd. nedostaje upravo objašnjenje baš tog pojma: KAKO?
  Delimično se slažem za post (mada postoji i teorija da je to pomalo i politička odluka, pre verske, u smislu da se neko setio pre dve-tri hiljade godina da siromašnoj većini, koja je tad predstavljala 99,99% stanovništva, u odnosu na sadašnjih 85-90%, zbog činjenice da gladuju zato što nemaju šta da jedu uvalio priču kako je to dobro za telo i duh, onda u tome nema krivice bogatih vlastodržaca i verskih poglavara), ali, svedoci smo i činjenice da 300.000 dece umire svake godine od gladi (to definitivno nije zdravo, zar ne?). U redu je usvojiti sve te predloge, ali moje pitanje u vezi posta je: KAKO UTOLITI GLAD? Možda zvuči razmaženo, ali npr. ja sam gladan na svaka tri-četiri sata, kao beba, a imam 54 godine! Koliko god da jedem, malo ili puno, ako posle toga pojedem jabuku, za pola sata ponovo „umirem od gladi“. I to nije tek tako, samo osećaj gladi, nego čak i bol. U sekundi.
  Potpuno sam svestan da se definitivno „nezdravo“ hranim, pušač već 40 godina (dve kutije cigareta dnevno), životne situacije i ekstremna izloženost stresu, dugotrajno sedenje (i kao vozač u međunarodnoj špediciji, i kao inkasant-kasir), nemogućnost fizičke aktivnosti (umor posle 10 sekundi), te da je to sve prouzrokovalo razne bolesti koje imam, od tri infarkta, sa 5 ugrađenih stentova, čira na dvanaestopalačnom, hemoroida III-IV stepena (rešeno operacijom, za sad), nervozu, nesanicu, anksioznost, dijabetes, povišen holesterol itd. itd…
  Pored viška kilograma, želim da se rešim i cigareta (prestajao sam bar 50 puta, ali to istovremeno znači i da sam ponovo počinjao, posle dan-dva, nedelju dana, mesec dana…), ali uvek ostaju nerešiva pitanja, ponavljam: KAKO?
  Kako da gladujem, kad se posle par sati uvijam od bolova od gladi?
  Kako da ostavim cigarete? (Samo molim bez priča o volji, žvakama, nalepnicama, elektronskih, bezdimnih itd…)
  Znam sve procese u mozgu i želudcu koje iniciraju sitost i nikotin, a s obzirom da se radi o (bio)hemijskim procesima, naročito sam ubeđen da ova ološka farmakomafija namerno „krije“ lek koji bi zamenio i/ili suzbio potrebu za nikotinom, zbog enormne zarade na preradi duvana, i po državu, na ubiranju akciza, kao u slučaju lečenja narkomanije što postoje supstitenti. Ponoviću i treći put: KAKO?

  1. Druze vrlo je lagano bataliti cigarete. To ti govorim kao neko ko je poceo da pusi sa 15 i tokom studija pusio 1-1.5 kutiju dnevno u normalnim uslovima, pod stresom i 2.5 na dan lagano(zavrsio sam medicinski fakultet sto implikuje da mi je vise od pola studija bilo pod velikim stresom). Odma da naglasim zvuci jako glupo sto cu izajviti i preporuciti, a ti me mozes poslusati ili ne, nista ne gubis. Sam ne mozes da ih batalis tako da i da ti ne uspe ovo sto cu ti preporuciti ostajes na istom. Dakle, nadji na netu (pazi koliko nebulozno zvuci) „knjigu za prestanak pusenja“, postajala je u pdf formatu na sajtu (kupinica net) ili tako nesto slicno, lako je guglas samo ukucas knjiga za prestanak pusenja kupinica j iskocice ti. Knjiga nije nikakva hipnoza niti neke Dzedajske madjije, vec ti ukaze na cinjenice koje su ti pred nosom ali si slep da ih vidis i jos neke stvari. Brzo se cita i jedino bitno je da je citas od „korice do korice“, uvod, rec autora….. i da radis sta covek savetuje. Meni je pomoglo, pomoglo je jos par ljudi koje poznajem i kojima sam savetovao isto sto i tebi. Znam da zvuci kao nebuloza ali eto ako bas zelis da batalis cigarete pokusaj, budes li uspeo, odlicno. Resio si se jedne ekstremno lose a bogami i mnogo skupe navike(iako ti nije), ako ne uspes izgubices 2-3 popodneva maksimum maksimuma u citanju knjige i nista vise, ostajes tu gde jesi. Nepusacki pozdrav.

   1. Slažem se za knjigu!!! Čula sam od nekoliko ljudi da su prestali pušiti nakon čitanja knjige, našla je na netu i započela s čitanjem. Već nakon par stranica sam zaključila:“Kako glupa knjiga, ništa novo ne govori, uopće me ne inspirira itd., itd.“ Ali nastavila sam s ljutitim čitanjem, čak sam bila toliko ljuta da nisam ni poslušala savjet koji kaže da se ne prestaje pušiti dok se ne završi sa čitanjem😡. Da skratim – najgluplja knjiga ikad ali D J E L U J E !!! Ne pušim više od 10 god.👍

   2. Volja u glavi je neophodna. Knjiga je podrska. Ja sam ostavila cigarete uz pomoc nje ali sam je citala 4puta. Bila mi je potrebna velika podrska koju sam nasla u knjiz

 33. Hvala mnogo na ovakvom lepom I konciznom tekstu. Krenucu sa autofagijom po navodu ovog teksta. Sve najbolje zelim, I saljem rezultate nakon mesec Dana. Uzdravlje, Goran

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Zašto baš Milan Strongman

Na internetu se sve lako proveri. Da je bilo ko imao zamerku na moj rad svi bi znali. Međutim, ponosan sam da napišem da nemam nezadovoljnih klijenata. Kada sam počinjao kao online personalni trener pre 7 godina (da, bio sam prvi na našim prostorima) nisam ni slutio da će bukvalno svi klijenti biti potpuno zadovoljni. Preko 600 ljudi koji su sarađivali sa mnom su ocenili i rad i aplikaciju čistom peticom na Google store. Preko 50 000 ljudi je instaliralo Strongman Aplikaciju da vidi o čemu se radi i odradilo neki probni trening.

Smršaj 10 kg, kladi se na sebe

 1. Instaliraš Strongman Online Method App
 2. Javiš mi se na chat
 3. Krenemo sa treninzima i ishranom
 4. Posle 30 dana napravimo razgovor/post kako ti ide
 5. Posle 60 dana opet video call kako ti ide
 6. Posle 90 dana u video pozivu utvrdimo koliko si smršao/la
 7. Smršaš 10 kg – dobiješ novac nazad (100% garancija)

** Ako nisi zadovoljan saradnjom – vraćam novac
*** Uslove za povraćaj novca pročitaj ovde…

Jedino što rizikuješ je da izgubiš salo

Milan strongman plan ishrane aplikacija iskustva
Milan strongman iskustva kontakt, broj telefona, strongman online

Čatuj sa mnom

Ako je nešto nerazumljivo oko instalacije aplikacije ili imaš neko pitanje javi mi se na ovom čatu (uključeni Viber, Whatsapp i Messenger). Relativno brzo odgovaram