Koliko ugljenih hidrata dnevno

Koliko dugo ćeš živiti i koliko ćeš biti zdrav obrnuto je proporcionalno prosečnoj dnevnoj količini izlučenog insulina, jer pravilo glasi: manje insulina, veće šanse za dug život.

Kada sam svojevremeno bio gost predavač na jednoj radionici kardiologa, rekao sam pred cenjenim skupom doktora specijalista da “od ukupne količine izlučenog insulina zavisi i koliko ćemo živeti”. Jer formula za dug život je jednostavna: “Manje insulina, veće šanse za duži život. Mnogo insulina, ubiće nas slatko”. Ova moja izjava naišla je na odobravanje stručnjaka, a neki su je kasnije i citirali.

Ako pratiš moje blogove, već znaš da ako ti je ishrana bazirana na ugljenim hidratima, tvoj organizam ih prerađuje u šećer, tako što pankreas proizvodeći insulin vozi ubitačnih 200 na sat – kao da je non-stop na nemačkom autobanu, gde nema ograničenja u davanju gasa. A to nikako nije dobro, jer je pankreas programiran za mnogo sporiju vožnju i tu jurnjavu ne može da izdrži.

U prevodu, čak i ako nisi debeo treba da se držiš načela da ni u čemu ne treba preterivati, pa ni s unosom ugljenih hidrata. Zato što umerenost u konzumiranju ugljenih hidrata rezultira dužim i zdravijim životom.

Ali, ako si počeo da se gojiš, postavlja se ključno pitanje: Koliko možeš ugljenih hidrata dnevno da uneseš, a da se ne gojiš?

Redukovan unos ugljenih hidrata je često odlučujući faktor kod mršavljenja, ali i u prevenciji gojenja i zdravstvenih problema. Iz tog razloga je u procesu redukcije kilograma potrebno da se tačno odredi koliko treba smanjiti unos ugljenih hidrata i kojim ritmom. A pošto se ishrana ne sastoji samo od ugljenih hidrata, važno je i da se konzumira dovoljno makronutritijenata, masti i proteina.

1. Ako unosimo ugljenih hidrata od nula do 50 grama dnevno, relativno brzo upadamo u ketozu, a salo se rapidno topi. Mišljenja su podeljena, mnogi stručnjaci smatraju da nije dobro biti u ovoj zoni na duge staze. S druge strane, mnogi koji su dugo u zoni ispod 50 grama ugljenih hidrata na dan, osečaju se dobro. Ovo je i nutritivna preporuka za ljude s dijabetesom tip 2.

2. Od 50 do 100 grama ugljenih hidrata dnevno smatra se idealnim za mršavljenje. Bez previše odricanja imaš minimizirano lučenje insulina, gubiš do 1 kg sala nedeljno, a obroci su raznoliki, s minimalnim restrikcijama. Što kažu moji klijenti:„Ja bih mogao ovako ceo život”.

3. Od 100 do 150 grama na dan smatra se zonom održavanja. Kada postigneš svoj cilj i zadovoljan si kilažom i izgledom, preporučuje se ova zona održavanja. Skroz je konforna, jer imaš širu paletu hrane koju možeš da konzumiraš, sa vrlo malo ograničenja.

Koja količina hrane je negojeća, zavisi od više faktora, pola, visine, težine, godina. Po preporuci doktora Etkinsa, koji se smatra ocem keto načina ishrane, kada redukuješ težinu na željenu kilažu, možeš da dodaješ po 10 grama ugljenih hidrata dnevno, sledećih nedelju dana. Ako nema novog sala, može da se naredne nedelje doda još 10 grama ugljenih hidrata.

E sad, tu treba biti maher pa “napipati” koja je količina ugljenih hidrata za tebe negojeća. Moraš da provališ tu prelomnu tačku kada ponovo počinje proces gojenja i vratiš se na vrednosti iz prethodne nedelje, jer je to maksimalna količina ugljenih hidrata koju smeš da uneseš, a da se ne gojiš.

4. Od 150-300 grama ugljenih hidrata dnevno je zona gojenja. Usled čestog konzumiranja šećera, testa i sokova insulin je stalno visok i bez obzira što se trudiš da jedeš bezmasnu hranu, gojiš se u proseku po kilogram godišnje. Iako to ne izgleda puno, s godinama ume da se nakupi na stomaku, bokovima, ali i kao talog na krvnim sudovima.

Zato je greška u koracima da gojenje smatraš kao nešto što dolazi s godinama, a ono se dešava zbog načina ishrane. Istina je da je sa malim korekcijama

u ishrani moguće dugo zadržati i vitkost i zdravlje.

5.  Preko 300 grama ugljenih hidrata dnevno – mrtvačka glava! Zona opasnosti! Osim ako se ne radi o vrhunskom sportisti koji trenira tri puta dnevno, ovo je siguran put u prekomernu gojaznost, metabolički sindrom, dijabetes,kardiovaskularne probleme… S 300 grama ugljenih hidrata dnevno, na duže staze sasvim izvesno imaš ogroman rizik skraćivanja života. Molim te,ne čini to.

Pređi na salate, masnoće i proteine.

Ako želiš da probaš 7 dana BESPLATNOG programa po Strongman Online Metodu javi mi se u četu.

6 Responses

  1. Pohovano meso – da ili ne?
    Spavanje posle rucka – da ili ne?
    Intermittent fasting, prvi obrok u 17h, drugi u 22h – da ili ne?

    Puno pozdrava

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Probaj 7 dana besplatno

Instaliraj Strongman Online Method aplikaciju i treniraj sa mnom
7 dana, potpuno besplatno.

** bez ikakvih skrivenih troškova

Da bismo krenuli sa radom, obavezno mi pošalji poruku na čatu u Strongman APP.

Čatuj sa mnom

Ako je nešto nerazumljivo oko instalacije aplikacije ili imaš neko pitanje javi mi se na ovom čatu (uključeni Viber, Whatsapp i Messenger). Relativno brzo odgovaram