KAD BOLI RAME

 

Neumitna posledica sedećeg načina života je loše držanje, koje se popravlja vežbanjem. Ali, ako si uvrteo u glavu da češ sa par odlazaka u teretanu bez plana i programa da se rešiš povijenih ramena i pogrbljenosti, moram da ti kažem da to tako ne ide. Treniranje ramena iziskuje balans i pravilno izvođenje vežbi, u suprotnom dolazi do povreda. 

Za definisana, široka remena zaslužan je deltoidni mišić, ali i tvoja građa. Pravilo je da se za građenje mišića ramena koriste sprave i rekviziti, a tajna uspeha krije se u broju ponavljanja u jednakim serijama i postepenom dodavanju težine. Bez obira da li vežbaš s bučicama kod kuće i i trudiš se da kopiras Arnoldov potisak s Youtubea, ili dižeš tegove i vežbaš ramena na sajli u teretani, potreban ti je program koga ćeš se držati i trener koji ćete voditi. Strongman Online Metod ti daje smernice kako da dođeš do željenih rezulta i izbegneš povrede ramenog pojasa.

Rameni zglob, koji ima veoma važnu ulogu u obavljanju preciznih radnji, najpokretljiviji je zglob ljudskog tela, a tu osobinu ima zahvaljujući labavoj zglobnoj čauri, podržanoj i zaštićenoj mišićima i ligamentima. Veoma lako možeš da ga povrediš ako nisi u dobroj fizičkoj kondiciji, ali si, recimo, baš zapeo da podižeš dvoručni teg iznad glave, sve dok ti duša ne izađe na nos.

Sindrom “bolno rame” najčešće se javlja u jednom ramenu, vrlo retko u oba, a dešava se i da se pojavljuje naizmenično. Obično je reakcija na neku povredu u toj regiji, ali može da ga uzrokuje i reumatski poremećaj u ramenom zglobu i okolnim mišićima i tetivama. Bol u ramenu je neprijatan, širi se prema vratu i u pravcu lakta. Pojačava se pri pokretu, a naročito je izražen noću.

Bolno rame (periarthritis humeroscapularis) pravi probleme pri obavljaju svakodnevnih radnji, jer i nehotični pokreti izazivaju bol i ograničavaju pokrete. Zbog toga je veoma važno da naučiš pravilno da izvodiš svaku vežbu i ne pokušavaš na prva tri treninga da nadoknadiš prethodne tri godine sedenja. Ali, ako si već mahnito dizao bućice stiskajući zube, rešen da se proširiš u ramenima odmah i sada te boli rame, hajde da razmotrimo kako da se oslobodiš bola u ovoj regiji.

Kao prvo, ako ti se bol u ramenu pojavi naglo, a prati ga smanjena funkcija ramenog zgloba, treba da znaš da se takvo stanje naziva “akutno bolno rame” i najčešće je prolaznog tipa. Međutim, problemi mogu da se manifestuju i bolovima niskog inteziteta, prilikom određenih pokreta, koje prati postepeno, ali sve veće ograničavanje pokretljivosti ramena.

Ako si već vežbao sam i “na slepo”, nemoj na isti način i da određuješ šta ti fali. Bolje je da ti dijagnozu postavi lekar na osnovu pregleda, tvog izveštaja o vrsti bola i pokretljivosti ramenog pojasa i RTG snimka ramena. Lekar propisuje i terapiju, koja može da se sastoji od lekova protiv bolova i upala, injekcija koje se daju lokalno, u rame i fizikalne terapije, čiji je cilj da ti povrati pokretljivost ramena. U terapiji bolnog ramena pomažu i masaže, ali mora da ih sprovodi edukovani fizikalni terapeut.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana.

Fill out this field
Fill out this field
Molimo vas da unesete ispravnu email adresu.

Meni