Kad boli rame

Neumitna posledica sedećeg načina života je loše držanje, koje se popravlja vežbanjem. Ali, ako si uvrteo u glavu da češ sa par odlazaka u teretanu bez plana i programa da se rešiš povijenih ramena i pogrbljenosti, moram da ti kažem da to tako ne ide. Treniranje ramena iziskuje balans i pravilno izvođenje vežbi, u suprotnom dolazi do povreda. 

Za definisana, široka remena zaslužan je deltoidni mišić, ali i tvoja građa. Pravilo je da se za građenje mišića ramena koriste sprave i rekviziti, a tajna uspeha krije se u broju ponavljanja u jednakim serijama i postepenom dodavanju težine. Bez obira da li vežbaš s bučicama kod kuće i i trudiš se da kopiras Arnoldov potisak s Youtubea, ili dižeš tegove i vežbaš ramena na sajli u teretani, potreban ti je program koga ćeš se držati i trener koji ćete voditi. Strongman Online Metod ti daje smernice kako da dođeš do željenih rezulta i izbegneš povrede ramenog pojasa.

Rameni zglob, koji ima veoma važnu ulogu u obavljanju preciznih radnji, najpokretljiviji je zglob ljudskog tela, a tu osobinu ima zahvaljujući labavoj zglobnoj čauri, podržanoj i zaštićenoj mišićima i ligamentima. Veoma lako možeš da ga povrediš ako nisi u dobroj fizičkoj kondiciji, ali si, recimo, baš zapeo da podižeš dvoručni teg iznad glave, sve dok ti duša ne izađe na nos.

Sindrom “bolno rame” najčešće se javlja u jednom ramenu, vrlo retko u oba, a dešava se i da se pojavljuje naizmenično. Obično je reakcija na neku povredu u toj regiji, ali može da ga uzrokuje i reumatski poremećaj u ramenom zglobu i okolnim mišićima i tetivama. Bol u ramenu je neprijatan, širi se prema vratu i u pravcu lakta. Pojačava se pri pokretu, a naročito je izražen noću.

Bolno rame (periarthritis humeroscapularis) pravi probleme pri obavljaju svakodnevnih radnji, jer i nehotični pokreti izazivaju bol i ograničavaju pokrete. Zbog toga je veoma važno da naučiš pravilno da izvodiš svaku vežbu i ne pokušavaš na prva tri treninga da nadoknadiš prethodne tri godine sedenja. Ali, ako si već mahnito dizao bućice stiskajući zube, rešen da se proširiš u ramenima odmah i sada te boli rame, hajde da razmotrimo kako da se oslobodiš bola u ovoj regiji.

Kao prvo, ako ti se bol u ramenu pojavi naglo, a prati ga smanjena funkcija ramenog zgloba, treba da znaš da se takvo stanje naziva “akutno bolno rame” i najčešće je prolaznog tipa. Međutim, problemi mogu da se manifestuju i bolovima niskog inteziteta, prilikom određenih pokreta, koje prati postepeno, ali sve veće ograničavanje pokretljivosti ramena.

Ako si već vežbao sam i “na slepo”, nemoj na isti način i da određuješ šta ti fali. Bolje je da ti dijagnozu postavi lekar na osnovu pregleda, tvog izveštaja o vrsti bola i pokretljivosti ramenog pojasa i RTG snimka ramena. Lekar propisuje i terapiju, koja može da se sastoji od lekova protiv bolova i upala, injekcija koje se daju lokalno, u rame i fizikalne terapije, čiji je cilj da ti povrati pokretljivost ramena. U terapiji bolnog ramena pomažu i masaže, ali mora da ih sprovodi edukovani fizikalni terapeut.

One Response

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Probaj 7 dana besplatno

Instaliraj Strongman Online Method aplikaciju i treniraj sa mnom
7 dana, potpuno besplatno.

** bez ikakvih skrivenih troškova

Da bismo krenuli sa radom, obavezno mi pošalji poruku na čatu u Strongman APP.

Čatuj sa mnom

Ako je nešto nerazumljivo oko instalacije aplikacije ili imaš neko pitanje javi mi se na ovom čatu (uključeni Viber, Whatsapp i Messenger). Relativno brzo odgovaram