Evo kako smršati: 3 trika za lako mršavljenje

Kako da smršam – pitanje koje muči svaku gojaznu osobu.

U sledećih par minuta ću ti da objasnim kako se gojiš i kako da smršaš a da nisi stalno gladan, kako da razaznaš koje su informacije vezana za gojenje, mršavljenje, plan ishrane i trening dobre i prihvatljive a koje su loše i kako da prepoznaš bulšit priča o tome kako moraš da trpiš gladan ili trčiš maraton da bi bio fit. Praktično dobiješ kompletan vodič za mršavljenje.

Trčanje za mršavljenje da ili ne?

Da krenem sa objašnjenjem zašto je trčanje nije najbolja preporuka za ljude koji žele da smršaju. Za početak pola sata trčanja je 200 do 300 potrošenih kalorija, koje su tek delićem iz sala a većim delom iz rezervi šećera u mišićima. Uz to, zamislimo nekog od 40, 50 godina sa 120 kila ko pokušava da smrša trčanjem. Ne biva. Ne može ni 3 minuta da trči.

Sa drge strane jedan big mek obrok je 1100 kalorija. Dakle 3 sata trčanja je ekvivalent jedne posete mekdonaldsu.

Pogledaj ovaj moj video koji sam snimio na sportskom terenu gde sam video par gojaznih kako trče. Video je postao, još malo pa viralan sa preko 45 000 pregleda. Uključi ton.

Zašto se gojimo?

Najčešći odgovor koji možeš da dobiješ kada u google.com kucaš “kako smršati” jeste taj da se gojiš zato što mnogo jedeš. A i kad pitaš šta je uzrok avionske nesreće isti takav uzrok je gravitacija a ne greška pilota ili kvar. Zašto je Titanik potonuo? Pa zbog vode.

Sve genijalac do genijalca. Na početku da kažem da gojenje nije stvar volje nego izbora namirnica. Ne gojimo se zato što jedemo mnogo nego se jedemo mnogo zato što smo “trigerovali” proces gojenja.

Osnovni razlog zašto se gojimo je previše hrane bogate ugljenim hidratima. Uprošćeno rečeno kad jedemo ugljene hidrate luči se insulin a on je hormon za pravljenje zaliha i mi ih pravimo. Evolutivno gledano ljudska vrsta je kroz svoju istoriju jela malo ugljenih hidrata i to mahom iz voća i to je bio znak telu da se prave zalihe za zimu. Nakon zime bi usledili dugi meseci sa niskim lučenjem insulina pa bi mi te zalihe koristili kao gorivo. A dans nema tog ritma gde mesec-dva dodajemo zalihe a onda ih 10 meseci koristimo kao gorivo kad ne uspemo da skupimo dovoljno hrane u toku dana. 

Ako celog dana ubacujemo u kljun ugljene hidrate u razliličitim oblicima (testo, šećer, sokovi, voće, …) organizam je u stanju povišene borbene gotovosti da pravi zalihe. A mi to i radimo. Baš kao medved koji nije debeo na proleće i leto kada jede meso, ali zato jeste kada dođe jesen i prebaci se na voće i med i doda i po 40 kilograma da pregura zimu u stanju hibernacije. 

 

Drugi razlog gojenja je usporavanje metabolizma pa nam manje energije za funkcionisanje organizma. Šta se tu zapravo desi? Mozak, srce, jetra, pluća i drugi untrašnji organi troše manje više istu količinu energije. Jedini varjabilni deo koji učestvuje u potrošnji energije u organizma u mirovanju, to jest bazalni metabolizam je mišićna masa koja može da varira.

Više mišića – veći (sporiji) metabolizam, manje mišića – manji metabolizam.

Usporavanje metabolizma je bukvalno smanjivanje mišićne mase usled atrofije onih mišića koje ne koristimo usled neaktivnog načina života sa malo fizilčkih aktivnosti imanjka  kretanja a sa puno sedenja. Tako dolazimo u situaciju da ista količina hrane koju smo ranije sa lakoćom varili i nije bilo masnih naslaga, danas pravi one šlaufe na stomaku.

 

Odavde se već nazire skica formule za zdravo mršavljenje. Redukcijom lučenja insulina stvaramo uslove da se topi salo a pametnim težinskim treningom podižemo snagu što dovodi do povećanih metaboličkih potreba.

Smanjivanjem unosa ugljenih hidrata mi izbacujemo organizam iz moda “gojimo se za zimski san”. Ubacivanjem više zdravih masti u ishranu mi sugerišemo organizmu da se prebaci sa ugljenih hidrata na masti kao gorivo. A ako ima dovoljno proteina mi prelazimo u izgradnju mišićne mase, sagorevajući masnoću koju jedemo ali i onu i koja nam je nataložena na bedrima i drugim delovima tela.

 

Kako se gojimo?

 

“Preko 50% novaca potrošenog na marketing je bačen novac. Problem je što ne znamo kojih 50%” John Wanamaker, pionir marketinga

 

Slično je i sa skidanje masnih naslaga. Preko 90% saveta oko mršavljenja koje nađete na netu će se pokazati kao neučinkoviti, obična glupost ili uvaljivanje nekih čarobnih proizvoda. Nažalost mala je šansa da ćete umeti da prepoznate onih 10% saveta koji su provereno dobri. Ideja ove knjige je da vam usmerim pažnju na pravi način razmišljanja, da razumete kako funkcioniše mehanizam gojenja i kako mu se suprostaviti. Da sagledamo problematiku van mantre “probuši kašiku i trči”. Neka ovo bude samo osnov na kome ćete vi obaviti svoje istraživanje i utvrditi u kom stepenu se ovo što ja pišem poklapa sa stvarima koje nalazite na netu i sa vašom logikom. 

 

Pravljenje sala i njegovo topljenje treba sagledavati kroz hormone koji su nadležni za to. Postoji hormon koji komanduje pravljenjem sala a postoje hormoni koji su za toljenje sala. U prevodu ako ste popili pola čaše gustog soka, krofnu, malo pereca, pa čak i komad voća u pojedinim slučajevima, ako imate problem sa insulnom nema topljenja sala ni u naredna 48 sata. 

 

Masne ćelije nisu samo puki knjigovođa kalorija koje unosimo i koje trošimo već mogu da budu programirane. I ne samo to. One bukvalno ništa ne rade na svoju ruku. Kada im se da znak one iz hrane koju unosimo, one uvlače kalorije u sebe, pri čemu ometaju ostale ćelije da budu namirene na adekvatan način. 

 

Masne ćelije prave zalihe ili ih otpuštaju kada za to dobiju naredbu od spolja. A komandu zadaje insuln, hormon koji se luči u pankreasu. Za sada, da definišemo komandnu liniiju insulin – masna ćelija. Kada ima previše insulina u krvi masne ćelije usisavaju kalorije u sebe i mi dodajemo težinu. Manje insulina u krvi i mi gubimo težinu, topi se salo. Insulin je bukvalno prekidač koji definiše da li se salo topi ili pravi

 

U prisustvu insulina u krvotoku organizam ne luči hormone i enzime za topljenje sala. 

 

Ako jedemo hranu bogatu ugljenim hidratima luči se insulin koji daje komandu masnim ćelijama da prave zalihe čime je manje kalorija dostupno ostalim delovima tela. Mozak to registruje i šaje nam signal da smo gladni opet i iznova a sa druge strane usporava metabolizam jer nema čime da održava njegov nivo. 

 

Koje su to namirnice koje podižu nivo insulina? Testo, slatko, pica, pasta, pivo, pirinač, krompir, voće, sokovi, …

 

 

Ako te trener ubeđuje da se gojiš jer mnogo jedeš mislim da je vreme da sagledaš svog trenera iz drugih uglova i da razmisliš

 

 

Da li je “jedi manje – troši više” dobar odgovor na pitanje – kako smršati?

Kroz svoju dugu istoriju ljudska vrsta je češće gladovala nego bila sita. Glad je bila normalna stvar i stvarani su mehanizmi da, kada bude hrane, možemo da napravimo zalihe. U realnom životu bogatstvo se ne meri zaradom, nego brojem meseci koliko možemo da preživimo bez prihoda. U životinjskom svetu bogati smo onoliko koliko možemo da izdržimo bez hrane. Salo je mera uspeha jedinke određene životinjske vrste. Alfa jedinke su recimo uhranjenije od drugih, imaju bolje stanište i lakše dolaze do ženke. 

 

Šta se dešava ako, onako uhranjeni, direktno iz kancelarijskog ritma sa puno kalorija i malo kretanja, odlučimo da smršamo i krenemo sa izgladnjivanjem i trčanjem. Recimo ona fora sa trčanjem na prazan stomak. Iako mi očekujemo da ćemo se lišavati sala ako trčimo i gladujemo matematika je drugačija.

Nedostatak hrane i iznenadna intenzivna akcija trčanja aktivira naš najstariji gen flajt or fajt koji nam je i pomogao da preživimo do danas. Telo se optimizuje za potrošnju kalorija kretanjem i očuvanje, žao mi je što vam rušim sneška, zaliha da potraju što duže.  Kao kada se zna da će plata kasniti neko vreme i prva stvar nije da odemo u banku i razročimo oročenu štednju, već da vidimo kako ovo sa čime raspolažemo može da se rasporedi da potraje što duže.  Prvi korak je naravno smanjivanje potrošnje. Ne ide se u restorane, ne kupuje se garderoba, ne vozimo se taksijem već se samo održavaju osnovne funkcije domaćinstva. Slična stvar se desi kada se ubacimo na dijetu sa ozbiljnim kalorijskim deficitom i počnemo da trčimo da bi istopili salo. Organizam pribegava smanjivanju potrošnje tako što obuzdava potrošača tako što smanjuje mišićnu masu i usporava metabolizam da bi nam zalihe duže trajale. Neko vreme ćemo moći tako da gubimo težinu. Ono jeste tako se topi neko salo ali se tako i sagoreva mišić. I to ide donekle a onda klonemo. Jednostavno nemate više čime da trčite, budemo hronično umorni i bezvoljni a neretko i krvna slika bude razdešena. Nastavak priče “smanjio sam kalorije i trčim” postaje užasno zahtevan. To su trenuci kad će nam posustati voljni momenat, oa rganizam počinje  da šalje sve jače signale da je gladan i slab. Biće sve teže oglušavati se o te signale.. Dok nam ne posustane volja a onda sledi jojo efekat gde organizam nadoknađuje izgubjleno sa kamatom od par kilograma sala viška. 

 

Zašto je ova taktika ne samo beskorisna nego i loša za tvoj organizam?

Ima više razloga.

Prvi je taj što ovaj sistem mršavljenja ne radi!

Bezbroj puta je dokazano da sistem “probuši kašiku” i zapni dok ne oguliš traku za trčanje zapravo ne donosi rezultate. Sam koncept trošenja kalorija da bi smršali je kao da prokišnjava krov i kaplje nam kišnica na parket a mi se bavimo kofama i džogerima a ne polomljenim crepom. Postoje maratonci rekreativci koji imaju salo. Trčanjem ćeš sigurno da stekneš kondiciju ali trčanjem ne možeš da nadvežbaš lošu ishranu. Telo se optimizuje na to trčanje tako što smanji nepotrebne mišiće a čuva zalihe za nedaj bože. Ta mišićna atrofija dovodi do usporavanja metabolizma a to ne želim.

Drugi razlog zašto “izbuši kašiku”  priča ne pije vodu  je taj što te nedostatak rezultata ozbiljno demotiviše.  Posle mesec dana gladovanja i trčanja kao da si Jusein Bolt, atrofiran sa stomačićem staneš na vagu, pa se pogledaš u ogledalo i umesto da kažeš sebi “Super, smršao sam” tiho promrmljaš “Barem sam u kondiciji”. A skidanje sala sa stomaka se ne desi. Onda se obratiš starom drougaru google i kucaš “Kako skinuti salo sa stomaka” . Pa opet trči i buši kašiku ili neke kese ili pojasevi… Odmah da te zaustavim u nameri. Ne postoji parcijalno skidanje sala.

U ovoj tački ljudi često gube samopouzdanje. Jer nemaju čime da ga pothrane ako iza njih stoje neuspesi.

 

Razočaraš se u sebe, pomišljaš da nikada nećeš moći da smšaš, da ti ovo ionako nije ni prvi ni poslednji (ili jeste) bezuspešan pokušaj…Možda jednostavno moraš da se pomiriš da je tako i živiš s tim?

Nakon toga hvataš se za prvi štek u kuhinji i tešiš se jafa keksom, pralinama ili kinder buenom, koji posle tako dugo vremena još slađi i neodoljiviji ukus.

Baj d vej, šećer dokazano stvara veću zavisnost od kokaina. Ali to je priča za neki drugi put, pisaću ti i o tome. ALi da znate da šećer i kokain nadražuju iste centre za zavisnost u mozgu na isti način.

Sada je važnije ono što se sa tobom dešava, a dešava se da  gubiš motivaciju i veru da možeš da smršaš.

U neku ruku, to predstavlja mnogo veći problem od onog beskorisnog a napornog trčanje i bušenje kašike.

 Za ono što ti želiš i za šta se boriš potrebno je malo više vremena, ali moguće je i nemoj slučajno da odustaješ. Pre nego što završiš svoju misao “Ma probao sam ja već sve” probaj 7 dana BESPLATNE saradnje sa mnom da vidiš razliku između pristupa koje si do sada isprobao i mog pristupa.

Instaliraj aplikaciju i OBAVEZNO mi se javi u četu. U komunikaciji sa tobom, u odnosu na tvoje ciljeve i trenutne mogućnosti napraviću ti besplatni sedmodnevni program ishrane i treninga.

 

 

 

 

Preuzmi

Pa dobro Strongmene, kako da smršam?

Zapravo, jednostavnije je nego što možeš da zamisliš.

Postoje dva razloga zašto se ljudi goje. Sada pažljivo prati ono što pišem i sve će ti biti jasnije.

Prvi razlog je taj što hranom koju unosimo u svoj organizam podstičemo lučenje jednog hormona koji se zove insulin. Sigurno si mnogo puta već čuo za njega. Zadužen je da hitno obori nivo šećera u krvi tako što šećer smešta u mišiće koji  imaju ograničen kapacitet.

Šta to znači?

Lajički rečeno, kada se mišić popuni u onoj meri koliko ima mesta, šećer se ne zaustavlja već nastavlja svoj put.

A gde ide?

U jetru druže moj. E tu dolazimo do problema zvanog gojaznost, razlog je taj što šećer koji završi u jetri u stvari završava u salu.

To su oni kolutići i spratovi koje nižeš oko struka.

Da se vratimo na to kako dolazi do lučenja insulina?

Insulin služi tome da organizam kreira zalihe i luči se uvek kada jedemo ugljene hidrate.

U ugljene hidrate spadaju hleb, krompir, pirinač, voće, pecivo, sladoled itd. Ima ih puno, nisu dobri za tebe i tvoj organizam  i pričaćemo više o njima.

Sada me prati pažljivo, iIzdigni se sad iznad problema i pogledaj iz drugog ugla.

Ako smo rekli da je insulin zadužen da kreira zalihe u tvom telu kako onda misliš da gubiš kalorije i kilograme kada jedeš ugljene hidrate koji su zaduženi za lučenje insulina i kreiranje zaliha?

Pa jasno je da je ta teorija kontradiktorna i pada u vodu.

Baj d vej, nemoj da živiš u zabludi.

Šećer koji smo pominjali ti se dodaje u mnoge proizvode za koje misliš da su niskokalorični.

Na primer, ukoliko za doručkom jedeš pahuljice, musli i slične gluposti veruj mi da nisi spašen od šećera. Zapravo, to je samo trik prehrambene industrije koji je izmišljen pre više od 60 godina.

Sad se sigurno pitaš kako su ljudi toliko naivni. Jbg ima mnogo primera gde mediji i televizija od miša naprave magarca i obrnuto.

U pomenutim namirnicima takođe se nalazi šećer. Najveća laž koja se paralelno širila sa tom jeste da su masti štetne po organizam, a da su ugljeni hidrati zdravi i da ih treba konzumirati što više.

Cela ta priča se dešava u 60-tim godinama prošlog veka, kada su neke pametne čike tehnolozi odlučili da ljudima serviraju te teorije kako su masti loše a ugljenih hidrati i pahuljice dobri.

Hajde da te sada upitam da li znaš  kada je počela epidemija gojaznosti?

Čik pogodi, baš drugom polovinom 20.veka.

Slučajnost? Ne bih rekao.

Zato ćemo sada otkloniti neke osnovne sumnje vezane za ishranu, šta možeš da jedeš, šta je opasno, i oko čega treba da obilaziš kao kiša oko Kragujevca.

Najskuplje pitanje 21. veka: Kako smršati? Evo 3 saveta koja dokazano daju rezultate

Evo šta moraš početi odmah da primenjuješ kako bi uspeo:

1. Prestani da konzumiraš ugljene hidrate

Ukratko rečeno, ugljeni hidrati su glavni razlog zašto tražiš odgovor na pitanje – kako smršati.

Oni su takođe glavni izazivači i podizači apetita.

Ako jedemo hranu bogatu ugljenim hidratima, luči se insulin koji komanduje masnim ćelijama da prave zalihe, pa je manje kalorija dostupno ostalim delovima tela. Mozak to registruje i šalje nam signal da smo gladni, opet i iznova, sa druge strane usporavajući metabolizam jer nema čime da održava njegov nivo.

Ipak, naglasio bih da NISU SVI UGLJENI HIDRATI LOŠI- O tome više pročitaj OVDE. (ovde da se ubaci blog tekst o uh koji još nije napravljen)

Goje te i teraju da ih jedeš još. Meni zvuči kao zavisnost, gora čak i od kokaina.

Svakako opasnija, jer vreba iz prikrajka.

Ugljeni hidrati se najviše nalaze u sledećim namirnicama: hlebu, žitaricama, voću, testeninama, pirinču, kolačima, šećernim pićima, krompiru, ovasu, bananama, heljdi itd. 

Ima ih puno i nemoguće je da ih skroz izbegneš. Ono što možeš da uradiš po tom pitanju je da smanjiš njihov unos na prihvatljivu količinu.

Kad kreneš da preteruješ sa nezdravom hranom ili jednostavno za doručak pojedeš musli ili pahuljice jer misliš da su one zdrave a u stvari su iste kao slatkiši, tebi skače nivo šećera u krvi. Dakle, nivo šećera u krvi ne raste samo kada pojedeš čokoladu ili kolač. Šećer se nalazi u velikim količinama namirnicama za koje nikada ne bi pomislio da sadrže šećer.

Čim šećer “skoči” organizam preko pankreasa ispušta insulin čiji je zadatak da obori nivo šećera u krvi.

Ono što je problem u tom trenutku je to što mišići nemaju kapacitet da prime veliku količinu šećera. Višak šalju u jetru. Čuli ste da masnu jetru mogu imati i ljudi koji nemaju problem sa alkoholom? Dva najčešća razloga zbog kojih dolazi do masne jetre su – gojaznost i alkoholizam.

Sav šećer iz jetre završava u salu. Salo nije samo estetski problem već stabilan temeljac za sve ostale hronične bolesti.

Složićeš se da je uvek bilo bolje sprečiti nego lečiti? Ali nažalost, retko koji čovek ceni zdravlje dok ga ne izgubi.

2. Pređi na što više masti, ali zdravih masti (nije šala)

Na masti možeš da gledaš iz dva ugla.

Iz ugla prehrambene industrije boli uvo za tvoje zdravlje. Njihov cilj je da ti prodaju što više hrane koja nije dobra za tebe i da ti predstave lošim ono što zapravo za tvoje zdravlje može biti spanosno.

Radi se o biznisu i profitu.

Njih ne brine što hrana koju ti propagiraju kao zdravu zapravo oštećuje zdravlje i prouzrokuje ranu smrt zbog upalnih procesa koje izaziva.

Drugi ugao gledanja je tvoj lični i momenat kada shvatiš da ono što ti se decenijama unazad servira putem medija da su masti nezdrave i da se od njih gojiš, nema veze za istinom.

Podizanje svesti o tome kako treba da se hraniš je ono na šta se moraš skoncentrisati, a ja sam tu da ti da na tom putu pomognem.

Dakle, masti.

Decenijama nam pune glave lažima kako je masnoća štetna za naše zdravlje i kako naši obroci moraju sadržati 60% kalorija iz ugljenih hidrata i što manje iz masti.

Zapravo, njihov savet je da maksimalan unos masti mora biti do 30% kalorija, a zasićenih najviše 10%.

S tim u korist police naših supermarketa preplavile su namirnice za koje se tvrdi da su “niskokalorični” proizvodi, a nigde nije naznačeno da se u njih ubacuju hidrati, kako bi proizvod zadržao ukus.

Ono što je istina je to da su masti osnovno gorivo organizma.

S tim u vezi, odgovor na pitanje kako smršati, potraži u sledećim namirnicama: Meso, ribe, jaja, mlečni proizvodi, orašasti plodovi, semenke, zeleno povrće…

Istina je da je ovo hrana na kojoj je ljudska vrsta evoluirala.

A nakon toga prehrambena industrija nas je usmerila na potrošnju “zdravih” namirnica poput pahuljica i hleba, koje ne samo da nisu zdrave već su na duže pogubne po naš organizam.

Šta se dešava kad izbaciš masnu hranu iz ishrane?

Dešava se to da brže ogladniš i navališ na jeftine i slatke ugljene hidrate, a upravo su oni jedan od glavnih uzroka prehrambene katastrofe sa kojom smo danas suočeni.

Ono što dobijamo povećanim unosom zdravih masti je to da organizam izbacujemo iz režima “gomilanja zaliha za zimski san”.

Kada konzumiraš više zdravih masti šalješ signale organizmu da se prebaci sa ugljenih hidrata na masti kao gorivo. 

Eto odgovora na pitanje kako smršati. Izbaciš loše ugljene hidrate, ubaciš dobre masti i proteine, ubaciš trening snage.

Za dame ovo može biti signal za oprez i brigu.

“ Ja ne želim da se bildujem, neću da izgledam kao one nabildovane žene iz bildersih časopisa” – Ova tvrdnja bukvalno ne može biti dalje od istine.

Evo i zašto.

Devojke koje se profesionalno bave bodybuildingom na tim fotkama iz časopisa izgledaju tako “nabildovano” tada pa  ko zna kada. Zapravo nikad.

U sledećem delu o treningu objasnio sam i zašto.

3. Radi treninge snage i to samo 3 puta nedeljno

Najvažnija stvar u ovom delu priče je da shvatiš da ništa ne dobijaš dugim i napornim kardio treninzima i gladovanjem.

Znam sve ovo sada zvuči kao naučna fantastika, sve je ovo novo ali čitaj pažljivo i razumećeš.

Kako je trening snage zapravo postao trening za mršavljenje?

Trening snage koji pravim svojim klijentima, bukvalno preporodi uhranjenog i usporenog rekreativca u zrelim godinama.

U životu sam radio sa više hiljada uhranjenih rekreativaca. Bezbroj ljudi je za 3 meseca skinulo 15 kilograma. Više desetina skinulo je 30-tak, a petnaestak njih smršalo je preko 50kg. Zastani na trenutak i zamisli se koliko je to, 50 kilograma sala, pri čemu su stvorili neke nove mišiće i skladniju figuru. 50kg, je skoro pa ceo jedan čovek. I opet kažem, nema nikakvog trika. Samo prilagodimo ishranu i organizujemo trening snage, koji „pokupi” čoveka na bilo kom nivou forme. Kako klijent napreduje, tako evoluiraju trening i ishrana.

kako smršati brzo

Mišićni indeks i mršavljenje

Receptori za insulin su mahom u mišićima. Veći mišićni indeks – veća insulinska osetljivost, a to je dobar put ka izlečenju od metaboličkog sindroma.

Plus, više mišića znači veće spremište za šećer, čime kreiramo više prostora da povremeno “zgrešimo” sa po kojim sladoledom, picom, pivom. Tako je, treningom snage povećavamo mišićnu masu a to dovodi do povećanih dnevnih potreba za energijom organizma što je ništa drugo do ubrzavanje metabolizma.

Sa druge strane kao što rekoh ako ti je osnova treninga trčanje, telo se optimizuje za trčanje i odbacuje nepotrebne mišiće čime smanjuje i potrebe za energijom. Da, dolazi do usporavanja metabolizma.

 

Nije svaki trening snage podjednako efikasan. Ako uporedimo nekog ko radi biceps pregib onom bućicom i recimo vežbača koji radi čučanj sa šipkom sa tegovima i laiku je jasno da je više mišićnih grupa uključeno u pokret čučnja. Logično je – ako koristimo više mišića u toku vežbe, više mišića raste i više ubrzavamo metabolizam. Iz ovog pasusa da zapamtimo da, ako govorimo o nečemu što se zove vežbe za mršavljenje uvek je bolje raditi vežbe koje koriste više mišića, tako zvane višezglobne vežbe, nego izolacione koje u svojoj postavci izočuju rad jedog mišića.

Trening snage ima jako pozitivan uticaj na nas:

  • podiže nivo zadovoljstva samim sobom. Mene posle jakog trninga u teretani malo stvari može da iznervira.
  • podizanjem snage sprečavamo mišićnu atrofiju usporavanje metabolizma. Bolestan čovek kaže “slab sam”. Šta onda možemo da kažemo za nekog ko je jak?
  • važi pravilo da je ispod slabog mišića slaba i kost. Sa jačanjem snage jačaju nam i mišićni pripoji, kosti, zglobovi, tonus mišića, redukuju se bolovi u leđima, smanjuje se mogućnost povređivanja. Treing snage je najbolji način za bezbedno starenje

Na treningu nam je osnovni cilj da gradimo, a ne da trošimo. Da gradimo mišiće, a to će nam ubrzati metabolizam.

Ljudi se često zanose da će kardio treningom da skinu milijarde kalorija a realnost je da je da trčanjem pola sata potrošimo 300 kalorija i to je samo majušni deo iz sala a jedan dobar obrok u mekdonaldsu, recimo big mak obrok je 1100 kalorija. Tako je. Jedna poseta mekdonaldsu je ekvivalent 2 sata trčanja.

Sa druge strane trening snage razvija mišićnu masu koja troši energiju i ostala 23 časa u toku dana nakon treninga. 

Ono što je tebi najvažnije da znaš za početak je to da ti je 3 treninga snage nedeljno  sve što ti je potrebno da skineš suvišne kilograme, izvajaš telo, ubrzaš  metabolizam i na taj način sprečiš dalje gojenje uz lako održavanje postignute kilaže.

Prilikom izbora programa treninga mnogo je bitno sagledati njegov nivo zahtevnosti. Apsolutni početnik ne može vežbati istim intenzitetom i frekvencijom kao profesionalni bodibilder koji se time bavi 15 godina.

Često čujem ljude da nakon prvog treninga kažu kako je ovo smešno za njih i kako mogu mnogo više.

Naravno da mogu, to je istina. Da li je potrebno i da li to donosi rezultate?

Naš cilj nije da izvučemo maksimum tvoje snage. Već da polako povećavamo težine i ubrzavamo metabolizam, da gubiš salo i mršaviš, da budeš pun energije a ne iscrpljen.

Da li je moguće lako mršavljenje?

Slušaćeš priče kako nemaš dobru genetiku, kako jedeš previše, kako se ne krećeš, i u tim potencijalnim problemima može ležati odgovor zašto ne možeš da smršaš, ali to ne znači da ćeš smšati ako prestaneš da jedeš, ako trčiš 4 sati dnevno.

Porodicu i genetiku ne možeš da biraš i da menjaš, svako od nas je dobio to što je dobio.

Ono na šta možeš da utičeš je to šta koristiš kao gorivo za svoj organizam.

Strongman Online Metod ishrana, plan ishrane

 

Neki ljudi više pažnje obraćaju na to koje gorivo sipaju u rezervoar svog automobila, nego na to čime se hrane i da li su namirnice koje konzumiraju dobre za njih.

Nadam se da ti ne spadaš u tu grupu.

Takođe, znam koliko izazovno može biti i koliko zapravo i jeste izazovno da pronađeš pravi vid ishrane u moru dezinformacija i gluposti koje možeš pročitati na internetu.

Tvoj zadatak je da u moru zabluda izabereš pravu stvari i njoj se posvetiš.

Da li sam možeš da napraviš plan ishrane za mršavljenje?

Moguće je ali zadatak nije lak.

Da bih ti olakšao taj proces, kreirao sam Strongman Online Method program treninga i ishrane uz pomoć kog je na hiljade mojih klijenata širom sveta postiglo rezultate o kojima su godinama sanjali.

Bez gladovanja i trčanja maratona, sa dobrim planom i programom pomogao sam mnogim ljudima da svoj život i izgled dovedu u red.

Niko drugi ne može to uraditi za tebe, moraš preuzeti odgovornost sa svoj život u svoje ruke.

Kada ako ne sada? Ko ako ne ti?

Instaliraj aplikaciju i probaj 7 dana besplatno uz moje mentorstvo.

Preuzmi
Preuzmi

P.S. Kada uđeš u aplikaciju, OBAVEZNO mi pošalji poruku (vidi sliku dole).

Očekujem te. 🙂

 

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana.

Fill out this field
Fill out this field
Molimo vas da unesete ispravnu email adresu.

Meni